Najbolja dova! Poslanik Muhammed savjetovao je da se ovo uči za 27. noć Ramazana

Događaji Posljednje

Ova dova je kratka i treba da budemo u njenom društvu posebno tokom neparnih noći zadnje trećine ramazana kada tražimo odabranu noć Kadra.

Aiša (Allah bio zadovoljan sa njom) prenosi: „Upitala sam: O, Allahov Poslaniče! Ako se nalazim u Lejletu-ul-kadr (Noći Odluke), što bih trebala učiti u njoj? On (a.s.) je odgovorio: Trebala bi učiti: Allahumma innaka ‘afuwwun, tuhibbul-‘afwa, fa’fu’ anni (O Allahu, Ti najviše praštaš, Ti voliš oprost, pa mi oprosti). ” Hadis Bilježi imam Tirmizi.
Inače, Muslimani u BiH, regiji i svijetu večeras posebnim ibadetima i molitvama dočekuju mubarek noć Lejletu-l-kadr, najveći praznik vjerničkih duša, praznik meleka, noć molitve u čijoj milozvučnosti skladno učestvuju ljudi i meleci.

To je noć u kojoj je posljednjem Božijem poslaniku Muhammedu a.s. počela objava Kur’ana, noć u kojoj je vasionom odjeknula Allahova naredba “Ikre…” (Uči), riječ koja je nagovijestila vrijeme upute, istine, nauke i razuma, vjerovanja u jednog Boga.

Kur’an noć Objave naziva “Lejletu-l-kadr”, što znači da je to noć časti, najveće vrijednosti i priznanja, a također je naziva i imenom “Lejletun-mubareke”, noć blagoslova, blagodati, najvećih darova i poklona.

Leave your vote