in , ,

Najbolji gitarista 2020. godine Igor Paspalj: “U moru turobnih vijesti ove godine, drago mi je da se mediji interesuju i za umjetnost”

Paspalj je Prijedorčanin koji je proglašen za najboljeg gitaristu 2020. godine

Nisam očekivao ovoliku medijsku pažnju, ali eto, u moru turobnih vijesti ove godine, drago mi je da se mediji u ovolikoj mjeri interesuju i za umjetnost”, kaže Igor Paspalj za “Nezavisne”.

U obrazloženju nagrade navodi se da je Paspalj, svirajući muziku poznatih gitarskih virtuoza, pokazao izuzetnu vještinu na ovom instrumentu, što mu je i donijelo ovu prestižnu nagradu.

Način sviranja

Njegov nastup bio je pod uticajem bluza, a svoju vještinu demonstrirao je zavidnom tehnikom korištenja trzalice i savijanja žica, naveli su u obrazloženju guitaworld.com.

“To je jedan od najprestižnijih svjetskih magazina posvećenih gitari i gitaristima i izabran sam od strane čitalaca, editora, urednika i žirija sačinjenog od najvećih svjetskih imena poput Džona Petručija, Džona 5 i Nita Strausa”, rekao je Paspalj.

Prestižna nagrada

Kao nagradu Paspalj će dobiti članak posvećen njemu u prestižnom magazinu “Guitar World” i u printanom i u online izdanju, kao i snimanje profesionalnog video-spota njegovog nastupa.

Pored toga, dobio je i vrijednu električnu gitaru “PRS S2 McCarty”, koja vrijedi 1.700 dolara.

Inače ovaj talentovani gitarista je svoje prve korake u upoznavanju sa ovim instrumentom napravio sa 13 godina i od tada se profesionalno bavi sviranjem gitare.

Život u Dubaiju

Paspalj posljednjih šest godina živi u Dubaiju, gdje djeluje kao profesor gitare u “American School of Dubai”.

“Trenutno se nalazim u BiH zbog cijele situacije sa virusom korona, ali proteklih šest godina boravim i radim u Dubaiju.

U tom vremenu djelovao sam kao profesor gitare u ‘American School of Dubai’, zatim kao session i studijski muzičar i nastupao sam šest dana sedmično, 11 mjeseci u godini u proteklih pet godina.

To je i dalje najljepši i najkorisniji vid bavljenja muzikom – sviranje uživo – i to je stvarno jedno neprocjenjivo iskustvo”, zaključio je Paspalj.

DRAMA ISPRED ZGRADE VLADE FEDERACIJE U SARAJEVU Pomahnitali muškarac lupao po vozilu i pokušao izvući osobu

Aleksandar Vučić zabrinut zbog zdravstvenog stanja Milorada Dodika: “Čujem se s njim tri puta dnevno, stanje nije idealno”