Najstarija Tešanjka Atifa Hotić proslavila 100. rođendan

Crna hronika

Atifa Hotić je najstarija Tešanjka. Rođena je 2.8.1918. godine u Tešnju od oca Asima Ahmetagića i majke Hate.

Udala se za Alju Hotića, krojača iz Tešnja sa kojim ima djecu Azru, doktora medicine, specijalistu dermatologa i Asima Asku diplomiranog inžinjera građevine.Iz Tešnja je odselila sa porodicom u Doboj 1945. godine jer u Doboju nije bilo krojača.

Atifa i djeca su živjeli u Doboju do 1995. godine kada je doživjela, zajedno sa kćerkom Azrom kod koje je živjela, egzodus iz Doboja preko Ozrena prema Tuzli. Poslije rata živi u Sarajevu kod kćerke Azre.

Atifa i u svojoj stoprvoj godini funkcionira i fizički i mentalno. Prema informaciji kćerke drugi dan poslije rođendana spremila je ručak za porodicu, a posebno joj je zadovoljstvo što su za njen rođendan došla i unučad koja žive van BiH..

Imao sam priliku da upoznam Atifu i da pojedem maslanicu koju je neverovatno brzo spremila u njenim poodmaklim godinama i koja je bila ona starinska. Pričala mi je i o životu u Tešnju, ali i jednoj priči koja se i danas može čuti kod razgovora starijih Tešnjaka. Naime njen muž Aljo je bio akšamlija i volio je sa društvom posjećivati tešanjske kafane i uz mezu i piće provoditi večernje vrijeme. Da bi ga zadržala u kući Atifa mu obeća da će napraviti ambijent kao u kafani. Obući će minić, malo dekoltirati, spremiti najbolju mezu. Prihvatio Aljo, lijepo se gostio, a onda u neka doba kaput na rame. Na pitanje Atife kuda će, odgovorio je: Mijenjam lokal!

Za rođendan je bilo jako puno buketa cvijeća koje su donijeli članovi porodice i prijatelji, ali su dostavu obezbjedili i mnogi iz BiH i inostranstva. Telefonskih poziva je bilo bezbroj pa na mnoge nisu stigli ni odgovoriti – prenosi zosradio.ba.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.