Najveća misterija Balkana ili kako je Lepa Brena preživjela užas koji joj je zauvijek promijenio život

Preuzmite android aplikaciju
Preuzmite aplikaciju

Lepa Brena već decenijama uživa status najveće zvijezde na Balkanu – izgleda da se ostvarilo proročanstvo čuvene proročice baba Vange koja je pjevačici otkrila “da će biti poznatija od Tita”, i na prvi pogled njen život je bajkovit, ispunjen slavom, bogatstvom, ljubavlju…
Međutim, znamo i sami da stvari nisu uvijek onakve kako izgledaju, a da se iza privida savršenog života često kriju duboki ožiljci, teški problemi i traume… Takva kob nije zaobišla ni Brenu, premda je javnost tu činjenicu potisnula. Prije davnih 18 godina, ova muzička diva suočila se sa jednim od najvećih užasa koji roditelja može da snađe – njenog starijeg sina Stefana (26) su kidnpovali.

Ona je o ovom nemilom iskustvu sada otvoreno progovorila za hrvatski portal 24sata.hr, otkrivajući da je ceo incident započeo 2000. godine kada joj odjednom stigla poruka koja ledi krv u žilama.

“Gospodine i gospođo Živojinović, vaš sin Stefan se nalazi kod nas. Prema njemu ćemo se ponašati ljudski dok ste vi korektni. Neće mu faliti dlaka s glave”, pisalo je u jezivoj poruci otmičara koji su kidnapovali tada šestogodišnjeg Stefan.

Ova poruka trajno je promijenila živote porodice Živojinović, u koju se istog trenutka uselila duboka bol i neizreciv strah. Dok su čekali dalje instrukcije otmičara, živjeli su u stalnoj neizvesnosti – pet dana nisu znali da li je Stefan živ ili mrtav. Tek pet dana poslije otmice, stigla im je druga poruka, a Brena je tek sada smogla snage da otvoreno priča o svim detaljima.

“Javili su nam da Stefana možemo otkupiti na dva načina. Živog za 2,5 miliona tadašnjih njemačkih maraka ili mrtvog za pet miliona. Rekli su i da će nam, u slučaju druge mogućnosti, slati dio po dio Stefanovog tijela”, ispričala je Brena.

Također, upozorili su Brenu i Bovu da ne zovu policiju, a dali su im rok od dva dana da skupe novac. Naglasili su im da ne odugovlače s isplatom. Prijetili su da će za svaki dan kašnjenja na Stefanovoj ruci biti jedan prst manje, a ako se ne jave ni nakon 10 dana, moći će da otkupe samo svoje mrtvo dijete.

Živojinovići nisu gubili vrijeme, pa su se odmah bacili u potragu za novcem i Stefana ubrzo vratili u svoje okrilje, na sigurno. Brena kaže da ne može da razumije kako se do dana današnjeg nije otkrilo ko im je priredio ovaj košmar.

“Sve otmice su razotkrivene, samo nije utvrđeno ko je to uradio mom djetetu. Nakon toga se više ničega ne plašim. Naravno da danas imam obezbjeđenje to su profesionalni ljudi koji se ne vide, ali tačno znaju šta treba da rade”, istakla je pjevačica.

Nije htjela da priča o tome na koji su joj način vratili Stefana, ali se u medijim spekulisalo o čak pet verzija njegovog oslobađanja. Prema prvoj, kući ga je dovezao taksisa nakon što su ga posle primopredaje novca otmičari ostavili na Kalemegdanu. Druga priča kaže da je dječak predat pjevačici, koja je bila na nišanu snajperista, dok je Boba predavao novac otmičarima na Novom Beogradu. Treća verzija jeste ta da je Brena bila na nišanu snajperista na niškom autoputu, gdje je preuzela sina.

Neki mediji su nagađali da se primopredaja novca i djeteta odigrala u okolini Dubrovnika. Prema petoj verziji, Brena je pod snajperskim nišanom s mlađim djetetom bila parkirana na autoputu kraj Tošinog bunara, njen suprug je ostavio novac na dogovorenoj lokaciji, a otmičari su potom bosonogog Stefana ostavili na Kalemegdanu.

Danas je Stefan sretan i ostvaren mladić, koji je krenuo muzičkim stopama, poput svoje majke, a i cijela porodica uživa u blagodatima života, no ovaj tragičan događaj zauvijek je ostavio trag na njihovim dušama i duboke rane na duši, suštinski ih promijenivši.

“Otkad su mi oteli sina, više mi ništa materijalno nema značaj. Nije mi važno ništa što može da se kupi novac”, zaključila je Brena.