Najveći građevinski poduhvat u BiH: Osiguran novac za projekat od 600 miliona eura!

Državna kompanija „Autoceste FBiH“ osigurala je 600 miliona eura za gradnju autoputa od Ovčara, preko Konjica, do Mostara, što uključuje i zahtjevni tunel Prenj dužine 12 kilometara.

Ovu informaciju potvrdio je i Adnan Terzić, direktor „Autocesta FBiH“. Izgradnja ovog tunela najskuplji je infrastrukturni projekt u BiH.

Prema njegovim riječima, državna kompanija dobila je prije nekoliko dana pismo podrške od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicijske banke (EIB) o osiguranju kredita, a dobivena je i saglasnost Ministarstva prometa i komunikacija BiH za finansiranje ovog projekta.

– Stiglo je pismo podrške međunarodnih kreditora i mi smo već aplicirali na grantove WBIF-a. Znači, novac je već osiguran i riječ je o vrlo zahtjevnom projektu, u koji spada u izgradnja tunela Prenj – kaže Terzić.

Ukupna dužina ove dionice iznosi 35,6 kilometara i njenom izgradnjom bit će značajno skraćen put do mora.

Inače, ranijim idejnim projektom utvrđeno je da će trasa ove dionice biti kraća za 18 kilometara, što je, osim uštede sredstava, i mnogo brža putna komunikacija iz pravca Konjica do Mostara.

Očekuje se da prve mašine već krenu s radom sredinom iduće godine, dok je rok, kada je u pitanju tunel Prenj, šest godina. Na ovoj dionici predviđena je izgradnja deset mostova i više tunela.

Izlaz tunela Prenj predviđen je u sjevernom dijelu općine Mostar, iznad naselja Podgoran.

Prilikom projektiranja i građenja tunela Prenj i dionice Mostar sjever – Mostar jug predložena je odredba da minimalno 40 posto ugovorene vrijednosti projekta bude realizirano putem domaćih kompanija. Ova odredba i dalje je na snazi, piše Avaz.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.