Nakon afere sa 50 Iranskih izbjeglica na bh. aerodromu, nastao pravi haos! Sada je pod lupom i Ambasada BiH u Amanu

Posljednje Vijesti

Sa sarajevskog aerodroma deportirano je 50 Iračana pod sumnjom da je riječ o ilegalnim migrantima, koji su imali namjeru da Bosnu i Hercegovinu koriste kao tranzit. Iračani su avionom stigli iz Istanbula, gdje su i vraćeni, nakon što su pripadnicima Granične policije rekli da su za turističke vize izdane u Ambasadi BiH u Amanu platili 1.000 eura. Ministarstvo vanjskih poslova preispituje okolnosti pod kojima su izdane turističke vize, uz jasnu poruku da osuđuju bilo kakav oblik korupcije.
Kada je avion Turkish Airlinesa sletio na sarajevski aerdorom iz Istanbula, jučer u 8:15, pripadnici Granične policije odmah su zadržali skupinu od 50 državljana Iraka, jer je riječ o zemlji visokog migracijskog rizika. Utvrđeno je da su imali turističke vize, izdane u Ambasadi BiH u Amanu. Međutim, vize su poništene, jer Iračani nisu dokazali svrhu boravka u BiH.

“Državljani Iraka imali su turističke vize za BiH, koje su poništene, nakon što je utvrđeno da ne mogu opravdati namjeru boravka u BiH. U skladu sa Zakonom o strancima, uručena su im rješenja o odbijanju ulaska u BiH”, saošteno je iz GP-a BiH.

Već u naredna dva leta, Iračani su vraćeni u Istanbul. Sumnja se da im je namjera bila da Bosnu i Hercegovinu iskoriste kao tranzit za ilegalne migracije. Izdan je nalog Uredu za diplomatsko-konzularnu kontrolu MVP BiH da preispita kompletan postupak izdavanja viza.

“Ministarstvo inostranih poslova BiH oštro se protivi svakom obliku korupcije i odmah po objavljivanju navoda u medijima u vezi sa slučajem deportacije iračkih državljana zatražili smo detaljnu informaciju od Ambasade BiH u Amanu, koja je iračkim državljanima izdala turističke vize za boravak u BiH”, poručeno je iz Ministarstvo inostranih poslova BiH, koje je ovu informaciju zatražilo jutros, a do kraja dana odgovor nije stigao.

Ministarstvo poziva i druge nadležne institucije da se uključe u ovaj slučaj kako bi što prije bilo utvrđeno postoji li eventualna odgovornost institucija ili pojedinaca.
Prema navodima u Službi za poslove sa strancima, do sada nisu zabilježene zloupotrebe viza. Inspektori povremeno kontroliraju hotele, gdje borave migranti, ali nije utvrđeno da je neko od njih koristio BiH kao tranzit za ilegalni prelazak u druge zemlje.

U Službi za poslove sa strancima nam je potvrđeno da su odmah po prijemu ove informacije poslali inspekciju u jedan sarajevski hotel, gdje su zatekli skupinu Iračana. Međutim, kod sebe su imali važeće turističke vize i povratne avionske karte.

(N1)n

Leave your vote