in

Nakon DVIJE DECENIJE čekanja, napokon se dogodilo i to! Mostarci će od sada ponovo čuti otkucaje Sahat-kule

Mostarska sahat-kula nalazi se u mahali Brankovac, u čaršiji kao poslovnom dijelu grada, koja se nekad nazivala Kazaska, po majstorima kazazima.

Sat na mostarskoj Sahat-kuli, nacionalnom spomeniku BiH koji nije bio u funkciji od 2000. godine, ponovo otkucava vrijeme.

Tako nakon dvodecenijske pauze, na radost Mostaraca, ali i turista koji posjećuju ovaj spomenik, ponovo se čuje zvuk zvona sa Sahat-kule.

Radovi na sanaciji satnog mehanizma, kako nam je potvrdio Miralem Fajić, direktor Agencije „Stari Grad“ Mostar, koja je i realizirala projekt, započeli su koncem prošle godine.

Najpovoljniji ponuđač, nakon provođenja postupka javne nabavke, bila je Obrtnička radnja „Urar Mario“, kojoj je na koncu i povjeren posao u vrijednosti od 5.800 KM.

– Iskorišten je postojeći satni mehanizam, koji je bio u vrlo lošem stanju, a sve je rađeno, što je i konstatirano tokom primopredaje, u skladu s propisima Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Izvođač je dao i dvogodišnju garanciju – kazao nam je Fajić.

Mostarska sahat-kula nalazi se u mahali Brankovac, u čaršiji kao poslovnom dijelu grada, koja se nekad nazivala Kazaska, po majstorima kazazima. Visoka je 16 metara, ima pravougaonu osnovu i piramidalno četverostrešno krovište.

Koliko kofeina u organizmu je previše

Kim Kardashian u potpuno novom izdanju šokirala fanove