Nakon što mu je Sebija Izetbegović dala otkaz: KCUS Ademiru Spahiću mora isplatiti 10.852 KM odštete!

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) dužan je isplatiti po prvostepenoj presudi Općinskog suda u Sarajevu Ademiru Spahiću, glavnom tehničaru Klinike urgentne medicine, 10.852 KM odštete zbog nezakonitog otkaza 2016. godine, koji je potpisala generalna direktorica Sebija Izetbegović.

 Izgubljena dobit

Presuda po tužbi Spahića otpremljena je 18. juna ove godine, nakon skoro dvije godine trajanja parničnog postupka, a zastupao ga je advokat Senad Pizović.

U presudi je navedeno da se utvrđuje da je nezakonita odluka o otkazu ugovora o radu Spahića zbog teže povrede radne obaveze – zloupotrebe bolovanja, pa se poništava taj akt i KCUS obavezuje da tužitelja vrati na poslove koje je obavljao prije donošenja odluke o otkazu u septembru 2016.

– Tuženi je dužan tužitelju isplatiti plaću kao izgubljenu dobit za period od 30. septembra 2016. do 30. maja 2017. u iznosu od 10.852,15 KM sa zakonskom zateznom kamatom počev od 30. maja 2017. pa do isplate – navodi se u presudi.

Istaknuto je da je KCUS Spahiću dužan nadoknaditi i troškove parničnog postupka u iznosu od 2.045 maraka, u roku od 15 dana pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Objavljeni snimak

Spahiću je otkaz uručen nakon što je u javnosti procurio audiosnimak prijetnji koje mu je, kako se čuje na snimku, uputila direktorica Izetbegović, a objavili su ga pojedini portali.

– Nemojte se igrati sa mnom. Još jednom čujem da ste uzeli moje ime u usta, zapamtit ćete me za života – zaprijetila je tada Spahiću Izetbegović, nakon čega je rekla da će mu iščupati grkljan, da bi mu, potom, dala otkaz, objavili su mediji.

Sa 16 godina brinuo se o ranjenicima

Spahić se kao maloljetnik brinuo o ranjenicima koji su svakodnevno dovoženi u KCUS. U vrijeme izbijanja agresije na BiH imao je 16 godina i bio je učenik prvog razreda Medicinske škole u Sarajevu. Radni odnos zasnovao je u KCUS-u još 1996. godine, ali je zatim 2016. otpušten zbog navodne zloupotrebe bolovanja. Ali, Sud je u presudi osporio te tvrdnje Uprave KCUS-a koje su bile navedene u otkazu – piše Avaz.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.