Narednih dana kreću bjesumični napadi na Željka Komšića

Preuzmite android aplikaciju
Preuzmite aplikaciju

Nakon što se SDP jučer definitivno izjasnio da neće sudjelovati u vlasti, SDA ima dvije mogućnosti da sa HDZ-om i SNSD-om okupi parlamentarnu većinu na federalnoj i državnoj razini.

Prva je mogućnost da privole Demokratsku frontu Željka Komšića, s kojim bi imali dovoljno glasova da, praktično na svim razinama vlasti, formiraju većinu. Druga je mogućnost da nedostajući broj mandata dobiju iz tri partije- SBB Fahrudina Radončića, PDA Mirsada Kukića i A-SDA Nermina Ogreševića.

Nije tajna da bi SDA radije u koaliciju sa Komšićevim DF-om, ako ni zbog čega drugog, a ono zbog toga što su po definiciji višečlane koalicije uvijek komplicirane i manje stabilne nego koalicije s manjim brojem članica. No, malo je vjerovatno da će Komšić napustiti Bh. Blok, za koji je rekao da predstavlja političku budućnost BiH. U tom slučaju, SDA-u preostaje još samo jedna mogućnost, a to je da započne pregovore sa Radončićem, Kukićem i Ogreševićem, i to „u paketu“, što predstavlja dodatni problem za SDA.

Naime, SDA se plaši da bi Radončić, sa svojim mini-blokom i sa HDZ-om, mogao imati većinu u Vladi Federacije BiH, kao što je tu većinu imao i tokom protekle četiri godine kada su u niz navrata ministri SBB-a i HDZ-a preglasali ministre SDA.

Lider HZD-a, Dragan Čović, također navija da se većina formira sa Radončićem, s kojim dokazano ima dobru suradnju, za razliku od Komšića koga smatra najvećim neprijateljem na političkoj sceni BiH.

Stoga, narednih dana treba očekivati nastavak bjesomučnih napada na Željka Komšića i Demokratsku frontu iz svih raspoloživih oružja SBB-a i HDZ-a. Taj će napad trajati toliko dugo sve dok Komšić ne izađe u javnost sa jasnim stavom da DF neće sudjelovati u vlasti, i da će se pridružiti SDP-u u opoziciji.