in ,

Narodu puk’o film, dosta im je Tužilaštva BiH: “Velike ribe” niko ne dira, a “sitne” zločine obavezno procesuiraju

Tužilaštvo BiH je tokom ove godine podiglo osam optužnica protiv 23 osobe zbog koruptivnih krivičnih djela, dok je Državni sud izrekao šest presuda po priznanju krivice, od čega pet osuđujućih, pokazuju podaci koje je prikupila Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Stručnjaci smatraju kako su procesuirani predmeti iz reda “sitne” korupcije razlog nepovjerenja građana, koji su danas u Sarajevu “marširali” za žrtve korupcije.

U Sarajevu je povodom Svjetskog dana borbe protiv korupcije održan “Marš za žrtve korupcije”, s kojeg je poslana poruka političarima da je vrijeme deklarativne podrške “borbi protiv korupcije” isteklo, te da se traži smjena svih članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), kao i usvajanje zakona za zaštitu prijavitelja korupcije u Federaciji BiH.

“Okupili smo se u ime svih žrtava korupcije u BiH, zemlji u kojoj je moguće bez ikakvih posljedica potkovati predstavnike pravosuđa, a progoniti zviždače, trgovati diplomama, pa tako imamo da nam je svaki drugi srednjoškolac funkcionalno nepismen, biti ljekar a ponašati se kao u samoposluzi, birati koje i kakvo dijete ćete liječiti, zapošljavati podobne, a djecu vezivati za radijatore, ili očekivati čist vazduh a parkove prodavati bankama”, navela je u saopćenju javnosti Mirna Stanković-Luković, projektna koordinatorica Centra za razvoj medija i analize.

U Izvještaju stručnjaka o vladavini prava u BiH predstavljenog prošle sedmice u Bruxellesu, navedeno je kako “dosadašnji procesuirani slučajevi korupcije koji su rezultirali pravosnažnim presudama podrazumijevaju sitnu korupciju, a izrečene sankcije nemaju odgovarajući učinak”.

Kako je predstavio ekspert Reinhard Priebe, “specijalizovana odjeljenja u tužilaštvima moraju početi efikasno da se bave slučajevima korupcije na visokom nivou”, o čemu je ranije pisao BIRN BiH.

U izvještaju je također navedeno kako zabrinjava raširena korupcija u javnoj sferi i njena snažna veza s organiziranim kriminalom. Od pet osuđujućih presuda izrečenih ove godine na državnom nivou, dvije se odnose na zaposlene u državnim agencijama zbog zloupotebe položaja i ovlaštenja, te krivotvorenja službene isprave.

Službenici državnih službi osuđeni su na jednu godinu zatvora i uslovne kazne, koje je moguće zamijeniti novcem. Darko Marčetić iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) – osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od jedne godine za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, te nedozvoljeno korištenje ličnih podataka, pri čemu pet godina ima zabranu obavljanja dužnosti policijskog službenika, dok su Cvijo Medić i Stojan Gligić, službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) osuđeni na uslovnu kaznu od po šest mjeseci zbog krivotvorenja službene isprave.

Kao jedan od zaključaka u Priebeovom izvještaju navodi se da pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini ne uspijeva da se bori protiv ozbiljnog kriminala i korupcije, a niti jedna od četiri postojeće pravosudne nadležnosti ne funkcioniše adekvatno. Uz to, u izvještaju se navodi da članovi VSTV-a sjede u disciplinskim komisijama u slučajevima protiv drugih članova VSTV-a, što dodatno stvara nepovjerenje kod građana.

“Takvo ponašanje, posebno na vrhu pravosudnog sistema, daje loš primjer i također širi klimu nesigurnosti i frustracije među građanima”, navodi se u izvještaju i preporučuje temeljita revizija neuspjelih slučajeva kako bi se identificirali sistemski problemi i smislio plan djelovanja sa strogim vremenskim rokom.

U intervjuu za BIRN BiH, glavna tužiteljica Državnog tužilaštva Gordana Tadić je najavila da će biti procesuiranja visokorangiranih počinilaca do kraja godine, posebno izdvojivši da je donijela obavezno uputstvo tužiocima da vrše finansijske istrage u skladu s novim preporukama VSTV-a, te da je po prvi put izvršena kvalifikacija šta je visoka, srednja i niska korupcija.

Glavna tužiteljica je navela da će rad u okviru ove vrste krivičnih djela poboljšati i spajanje sadašnjih odjela II i III u jedan odjel – koji bi se bavio organizovanim, privrednim kriminalom, korupcijom i terorizmom.

I Misija OSCE-a je u svom izvještaju – sačinjenom na osnovu praćenja sudskih procesuiranja predmeta korupcije u BiH tokom prethodne tri godine, a objavljenom početkom aprila ove godine – upozorila kako se čini da je posljednih godina Sud BiH sveo na minimum korištenje instrumenata “proširene nadležnosti” za djela utvrđena krivičnim zakonima entiteta i Brčko distrikta BiH, što može biti jedan od razloga za blijed učinak Tužilaštva BiH u predmetima visoke korupcije.

Na Konferenciji održanoj danas u Sarajevu povodom Svjetskog dana borbe protiv korupcije, Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH, izjavila je kako “Misija radi na svim nivoima vlade da bi ojačala veze između antikorupcijskih institucija i tijela, promovisala transparentnost vlade i razvila relevantno antikorupcijsko zakonodavstvo”.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Eric Nelson je rekao da se “građani Sarajeva ovih dana guše na lošem zraku, ali građani BiH, širom zemlje, svakodnevno se guše u korupciji”, dodavši kako se to mora zaustaviti, te da će Vlada SAD-a podržati sve one koji se bore protiv korupcije.

STRAŠAN UDES U BIH Kombi udario u auto i potpuno ga uništio, ima i povrijeđenih…

“Nikad više neću biti dobro…” Balašević se nakon srčanog udara oglasio na Facebooku