in ,

Naše najgore slutnje u vezi koronavirusa polako se ostvaruju… Prvi smrtni slučaj zaraženog koronavirusom u Kantonalnoj bolnici Zenica!

Sedamdesetjednogodišnji Visočanin, koji se na Covid odjeljenju intenzivne njege Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) liječio od teške upale pluća, prvi je preminuli pacijent od koronavirusa u toj bolnici od početka pandemije – potvrdio je Feni pomoćnik direktora KBZ-a Kasim Spahić.

Visočanin je i prvi preminuli u Zeničko-dobojskom kantonu koji se liječio od koronavirusa, jer je kod starca koji je prije mjesec dana preminuo u Tešnju u vlastitom domu prisustvo virusa utvrđeno tek nakon smrti.

-Pacijent je prije četiri dana kod nas došao sa teškom upalom pluća. Mada mu je prvi test na Covid-19 bio negativan, opserviran je u uslovima intenzivnog liječenja i bio pod stalnim nadzorom anesteziologa. Nakon što je drugi test bio pozitivan, jučer ujutro je prebačen na Odjeljene intenzivne njege za Covid bolesnike, gdje je jutros i preminuo. Preminuli pacijent je također bolovao i od više hroničnih bolesti – ističe Spahić.

Trenutno se pod zdravstvenim nadzorom ljekara KBZ-a nalazi 45 koronavirusom zaraženih pacijenata, od kojih je 15 sa srednje i teškim simptomima, dok je 30 pacijenata sa lakšim simptomima infekcije Covid-19.

“Moramo računati na drugi i treći talas”

Evropski parlament poslao jasnu poruku o Srebrenici, ovo će začepiti usta svima onima koji negiraju genocid!