Nastavlja se genocid nad muslimanima, za godinu dana ubijeno više od 24.000 ljudi! Zašto planeta o ovome šuti?

FOTO: UNHCR

U Mijanmaru je ubijeno više od 24.000 muslimana iz Arakana, pokazuje izvještaj Agencije za međunarodni razvoj iz Ontaria (OIDA).

U sastavljanju izvještaja sudjelovali su pojedinci i organizacije iz Australije, Bangladeša, Kanade, Norveške i Filipina.

Podaci pokazuju kako je u nasilju mijanmarskih snaga od augusta prošle godine smrtno stradalo više od 24.000 arakanskih muslimana.

Ustanovljeno je kako je više od 40.000 muslimana iz Arakana ranjeno usljed korištenja oružja, 114.000 napadnuto, a 31.000 je bačena u vatru.

Na pomenutom području je zapaljeno 115.000 kuća Rohingya (muslimana iz Arakana), a u napadima je oštećeno 113.000 kuća.

U izvještaju su navedene i riječi Hasine Begum iz sela Tolatuli, u Arakanu, koja tvrdi kako su mijanmarske snage zapalile njihovo selo i usmrtile mještane, a pucano je i u one koji su pokušali pobjeći preko rijeke.

Iz Arakana u Bangladeš izbjeglo više od 700.000 ljudi

Begum je dodala kako su mijanmarske snage usmrtile najmanje 50-60 ljudi, a pojedinci su se spasili skokom u rijeku.

Dodala je kako su tijela ubijenih spaljena, a da je u vatru bačeno i četveromjesečno dijete.

Organizacija ”Ljekari bez granica” saopćila je kako je prošle godine od 25. augusta do 24. septembra ubijeno najmanje 9.400 muslimana iz Arakana.

Podaci Ujedinjenih naroda pokazuju kako je od 25. augusta 2017. iz Arakana u Bangladeš izbjeglo više od 700.000 ljudi. Na satelitskim snimcima međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava moguće je vidjeti kako je uništeno nekoliko stotina sela.

UN i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava nasilje nad muslimanima iz Arakana nazivaju etničkim čišćenjem ili genocidom.

Vlada Mijanmara u velikoj mjeri onemogućava međunarodnim medijima i humanitarnim organizacijim pristup Arakanu, a nije ni održala obećanja data o pitanjima koja se tiču povratka muslimana iz Arakana.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava upozoravaju kako bi, ukoliko se ne uspostavi sigurna sredina za muslimane iz Arakana, moglo doći do novog etničkog čišćenja – prenosi Faktor.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.