in ,

Naučnici otkrili antitijela koja sprječavaju da virus Covid-19 uđe u ljudske ćelije!

Tim holandskih naučnika otkrio je antitijela koja sprječavaju da virus Kovid-19 uđe u ljudske ćelije, što bi moglo da dovede do razvoja lijeka.

Istraživači sa Univerziteta Utreht medicinskog centra Erazmus i Harbur Biomed (HBM) saopštili su da su identifikovali cijelo ljudsko monoklonsko antitijelo koje sprječava da virus SARS-CoV-2 prodre u ćeliju.

Otkriće koje je objavljeno danas na sajtu Nature Communications predstavlja početni korak ka razvoju potpuno ljudskog antitijela za liječenje ili sprječavanje Kovida – 19.

Prema riječima koautora istraživanja Berend Jan Boša, neutrališuće antitijelo ima potencijal da zaustavi tok infekcije u zaraženoj osobi, pomogne “čišćenje” od virusa ili zaštiti nezaraženu osobu koja se nađe izložena virusu.

-Ova karakteristika antitijela u unakrsnoj neutralizaciji je veoma zanimljiva i sugeriše da može da ima potencijal u ublažavanju bolesti izazvanih korona virusima koji će nastati u budućnosti- rekao je on.

Antitijelo korišćeno u ovom istraživanju u potpunosti je ljudsko, što omogućava da se razvoj lijeka nastavi ubrzano i smanje potencijalne nuspojave povezane sa imunitetom.

Razlika između potpuno ljudskog antitijela i drugih antitijela jeste u tome što se druga antitijela prvo razvijaju u drugim vrstama prije nego što budu “humanizovana” kako bi se mogla prenijeti i na čovjeka.

Istraživanje je sprovedeno korištenjem H2L2 transgene mišje tehnologije, koja omogućava istraživačima da razviju humana antitijela bez testiranja na ljudima.

Da li se “grčki scenarij” približava ekonomskoj perspektivi Bosne i Hercegovine?

Adele Izgleda potpuno nevjerovatno: Izgubila više od 40 kilograma!