Naučnici otkrili antitijela koja sprječavaju da virus Covid-19 uđe u ljudske ćelije!

Tim holandskih naučnika otkrio je antitijela koja sprječavaju da virus Kovid-19 uđe u ljudske ćelije, što bi moglo da dovede do razvoja lijeka.

Istraživači sa Univerziteta Utreht medicinskog centra Erazmus i Harbur Biomed (HBM) saopštili su da su identifikovali cijelo ljudsko monoklonsko antitijelo koje sprječava da virus SARS-CoV-2 prodre u ćeliju.

Otkriće koje je objavljeno danas na sajtu Nature Communications predstavlja početni korak ka razvoju potpuno ljudskog antitijela za liječenje ili sprječavanje Kovida – 19.

Prema riječima koautora istraživanja Berend Jan Boša, neutrališuće antitijelo ima potencijal da zaustavi tok infekcije u zaraženoj osobi, pomogne “čišćenje” od virusa ili zaštiti nezaraženu osobu koja se nađe izložena virusu.

-Ova karakteristika antitijela u unakrsnoj neutralizaciji je veoma zanimljiva i sugeriše da može da ima potencijal u ublažavanju bolesti izazvanih korona virusima koji će nastati u budućnosti- rekao je on.

Antitijelo korišćeno u ovom istraživanju u potpunosti je ljudsko, što omogućava da se razvoj lijeka nastavi ubrzano i smanje potencijalne nuspojave povezane sa imunitetom.

Razlika između potpuno ljudskog antitijela i drugih antitijela jeste u tome što se druga antitijela prvo razvijaju u drugim vrstama prije nego što budu “humanizovana” kako bi se mogla prenijeti i na čovjeka.

Istraživanje je sprovedeno korištenjem H2L2 transgene mišje tehnologije, koja omogućava istraživačima da razviju humana antitijela bez testiranja na ljudima.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.