in ,

Naučnici su koronavirus sličan Covidu-19 otkrili još prije sedam godina

Koronavirus Covid-19 sličan je onome koji je otkriven kod šišmiša u Kini 2013. godine. No, izostanak postupanja sukladno upozorenju onih koji su ga proučavali znači da smo propustili priliku zaštititi ljudsko zdravlje.

Iako neki sada tvrde da je virus Covid-19 na ljude prešao s ljuskavaca, vjerojatno je da su ljuskavci samo žrtve infekcije, kao i ljudi.

„Iz dosad dostupnih viroloških dokaza, virus je gotovo sigurno došao s jedne vrste šišmiša“, kaže Andrew Cunningham iz Zoološkog društva u Londonu za web stranicu newscientist.com.

Godinama su Zheng-Li Shi i njene kolege s Instituta za virologiju u Wuhanu izolirali koronaviruse s potkovastih šišmiša u pećinama kineske provincije Yunnana. U laboratoriji su 2013. godine pronašli koronavirus koji može zaraziti ljudske stanice. Prošlog tjedna, Shi je izvijestila da je taj virus 96 posto identičan virusu Covid-19 koji se sada proširio među ljudima.

“Predodređen da se pojavi kod ljudi”

Godine 2016., Wayne Marasco s Medicinskog fakulteta na Harvardu i njegove kolege otkrili su da se virus kojeg je otkrila Shi i njena ekipa može reproducirati u stanicama ljudskim dišnih puteva. Oni su taj virus opisali kao „predodređen da se pojavi kod ljudi“.

Međutim, nastavlja newscientist.com, daljnja istraživanja virusa spriječila je odluka američke vlade da zabrani rad na promjenama virusa na načine koji bi ih mogli učiniti opasnijima.

Rad ekipe okupljene od Shi također je otkrio da se virusi mogu prenositi izravno sa šišmiša na ljude koji žive u blizini njihovih pećina. Njena zapažanja ukazuju kako nije neophodan ljuskavac da bi se virus Covid-19 proširio na ljude, kao što je prethodno otkrila da SARS može doći izravno sa šišmiša bez da prethodno zarazi cibetke.

Prošle je godine Shi upozorila kako postoji velika vjerojatnost da će se koronavirus proširiti sa šišmiša u Kini. „Istraživanje koronavirusa kod šišmiša postaje hitno pitanje za rano otkrivanje znakova upozorenja“, napisala je Shi.

Budući da je ta prilika propuštena, Shi je pozvala na pojačane napore kako bi razvili lijekovi i cjepiva, zaključuje newscientist.com.

Drastično skočio broj mrtvih

Broj umrlih od koronavirusa u kineskoj pokrajini Hubei skočio je danas za rekordnih 242 te ukupno iznosi 1310, a došlo je i do velikog povećanja broja novih potvrđenih slučajeva zaraze nakon primjene nove dijagnostičke metodologije.

S novom brojkom od 242 smrtna slučaja u četvrtak, dosad rekordni broj umrlih u 24 sata više se nego udvostručio. Broj novih slučajeva zaraze povećao se za također rekordnih 14.840 na ukupno 48.206 slučajeva.

Zdravstveni dužnosnici u pokrajini Hubei, epicentru epidemije, rekli su da su od četvrtka počeli uključivati slučajeve novom metodom dijagnostike.

Promijenili su metodologiju

Kada bi se primijenila stara metodologija, broj novooboljelih skočio bi za samo 1508, pokazuju službeni podaci.

Pokrajinska komisija za zdravstvo rekla je protekli tjedan da će početi priznavati rezultate CT-a kao potvrdu zaraze, što bi omogućilo da bolnice brže izoliraju pacijente.

Također su rekli da su izmijenili stare podatke i prijašnje procjene sumnjivih slučajeva.

Hubei je prije dopustio da zaraza bude potvrđena samo testovima RNK, što može potrajati danima dok dođu rezultati i time se odgađalo liječenje.

RNK, ribonukleinska kiselina, prenosi genetičku informaciju omogućujući identifikaciju organizama poput virusa.

Primjena CT-a koji otkriva upalu pluća pomoći će pacijentima da prime lijekove što prije i povećaju izglede oporavka, rekla je komisija.

Nova metodologija dovodi i do porasta broja umrlih od koronavirusa

Nova metodologija vjerojatno dovodi i do porasta broja umrlih od zaraze koronavirusom, rekla je Raina McIntyre, voditeljica istraživanja na Institutu Kirby i Sveučilištu Novi Južni Wales u Sydneyju.

“Vjerojatno ima umrlih među ljudima kojima nije potvrđena zaraza laboratorijskom dijagnostikom, ali imaju obavljen CT. Važno je da se i oni ubroje”, rekla je.

U glavnome gradu Hubeija Wuhanu velik je problem nedostatak opreme za testove RNK i vjerojatno je doveo do toga da se zbog čekanja dijagnostike odgađalo i pravodobno liječenje pacijenata, što je pridonijelo širenju virusa u ranim danima izbijanja epidemije.

Frapantni podaci: U narednih pet godina BiH planira da napusti svaki treći stanovnik

“Pala” banda s pijace koju je predvodio izvjesni “Kobra”: “Nije im bilo bitno da li je državno ili privatno…”