NAUČNICI U ČUDU Otkrili su novu planetu veoma sličnu Zemlji i na njoj vrlo vjerovatno ima života!

Događaji

NASA-ina misija TESS otkrila je prvu potencijalno naseljivu planetu sličnu Zemlji. Ona je od nas udaljena 100 svetlosnih godina i deo je sistema od nekoliko planeta koje kruže oko male i hladne zvezde TOI 700, koja se nalazi u sazvežđu Dorado, piše CNN. Ova zvezda ima masu kao 40% našeg Sunca i duplo nižu površinsku temperaturu.

Planeta, koja je nazvana TOI 700 d, jedna je od tri koje kruže oko zvijezde i nalazi se na adekvatnoj udaljenosti u odnosu na nju, taman toliko da je moguće da ima vodu i da je na njoj moguć život.

Otkriće je veoma zanimljivo astronomima jer je ova planeta slične veličine kao i Zemlja. Njena orbita oko tamošnje zvijezde traje 37 dana, a od nje dobije 86% energije koju mi dobijamo od Sunca. Prema dosadašnjim saznanjima, na jednoj strani ove planete je uvijek dan, a na drugoj noć, jer se ona ne okreće oko svoje ose. Zbog toga ona može biti znatno drugačija od Zemlje. To može da znači da se oblaci na njoj formiraju na drugačiji način i da vjetrovi duvaju kako na Zemlji nikad nisu.

Druge dvije planete u ovom sistemu nisu pogodne za razvitak života. Jedna je također velika koliko i Zemlja, stjenovita je i obiđe oko zvijezde za 10 dana, a druga je gasovita i njena orbita traje 16 dana.

TESS misija je osmišljena radi pronalaženja planeta van Sunčevog sistema koje su potencijalno naseljive. Zvijezda TOI 700 inicijalno je smatrana mnogo toplijom, pa su i sve njene planete zbog svoje blizine otpisane sa spiska naseljivih, jer bi u tom slučaju bile pretople da bi živa bića opstala na njima.

U budućnosti će NASA misije, kao što je Svemirski teleskop James Webb, koja će biti pokrenuta 2021. godine, imati za cilj da odrede da li planete imaju atmosferu i kakav je njihov sastav.

Leave your vote