in

Naučnici vjeruju da su našli krivca za smrtonosne simptome korone

Tim američkih naučnika je još u julu objavio studiju u kojoj su proučavali ekspresiju gena u uzorcima plućne tečnosti uzete iz devet pacijenata

Nauka je, čini se, pronašla krivca za najteže simptome virusa korona bolesti, a riječ je o ljudskom petidu bradikininu, koji je možda odgovoran za razne i ponekad smrtonosne simptome koji su viđeni kod pacijenata zaraženih novim korona virusom.

Lijekovi za kontrolu bradikinina već postoje, a trenutno se provode njihova testiranja na pacijentima oboljelima od Kovid-19 u svrhu potencijalne terapije protiv te bolesti, piše magazin “New Scientist”.

Bradikinin inače pomaže u regulisanju krvnog pritiska, a kod nekih ljudi, novi korona virus, čini se, gura proizvodnju bradikinina “u petu brzinu”.

To može dovesti to svojevrsne “oluje bradikinina” u ljudskom tijelu, koja pak rezultira nizom simptoma koji su učestali kod bolesti Kovid-19.

Renuka Roš s Univerziteta Eastern Mičigen kaže da bi takva oluja u ljudskom tijelu mogla da objasni zašto je toliko aspekata Kovid-19 razdvojeno, kao na primjer bolovi u mišićima, blaži oblik bolesti kod žena nego kod muškaraca te sklonost Afroamerikanaca da razviju komplikacije zbog zaraze novim korona virusom.

Tim američkih naučnika je još u julu objavio studiju u kojoj su proučavali ekspresiju gena u uzorcima plućne tečnosti uzete iz devet pacijenata u Kini i uporedili nalaze sa uzorcima grupe ljudi koji nisu imali Kovid-19.

U skladu sa tim, kod Kovid-19 pacijenata su pronašli dokaze prekomjerna ekspresije gena odgovornih za proizvodnju bradikinina, a kod grupe koja nije bila zaražena sniženu ekspresiju gena koji proizvode enzime koji drže bradikinin pod kontrolom.

Bradikinin širi krvne sudove i čini ih više propusnima, visoka količina bradikinina može dovesti do curenja iz krvnih sudova, pogotovo u područjima tijela koja su bogata krvnim sudovima, kao što su pluća.

Isto tako, bradikinin može razgraditi prepreku između krvi i mozga, što sugerirše moguć uzrok zbunjujućih neuroloških simptoma Kovid-19 bolesti.

Kanadski stručnjak Džo Peninger smatra da hipoteza s bradikininom ima smisla jer novi korona virus napada ACE-2 receptore u ćelijama, a oni su zaduženi i za obuzdavanje nivoa bradikinina.

S obzirom na to da virus umanjuje sposobnost tih receptora, nivo bradikinina u ljudskom tijelu može izmaknuti kontroli, kaže Peninger, prenijela je zagrebačka televizija “N1”.

Bosanac dovezao ženu na posao pa poginuo, komšije u šoku

Albanska lista u Crnoj Gori traži izvinjenje od Dritana Abazovića: “Takvo ponašanje nije korektno…”