Naučnici zaprepašteni: Najavio je Sudnji dan 1973. godine, do sada je sve pogodio

Ugledni specijalirani portal Big Think objavio je vrlo zanimljiv članak o nevjerovatnim kompjuterskim predviđanjima.

Big Think, multimedijalni medij, osnovan je 2007. godine sa namjerom da organizuje i povezuje informacije na internetu. Osnivači ističu da žele izgraditi svojevrsni hibrid google-a i youtube-a za genijalce.

Osnivači Peter L. Hopkins i Orion Jones također ističu kako projekat zamišljaju kao “online platformu u kojoj vodeći stručnjaci u svijetu mogu da se bave trenutnim pitanjima od globalnog značaja”.
Najavio je kraj svijeta 1973. – do sada je sve pogodio

Godine 1973. godine kompjuterski program koji je razvijen na američkom MIT-ju trebao je pomoći u izradi modela globalne održivosti. Umjesto toga on je prognozirao kako će do 2040. godine naša civilizacija nestati.

Iako se većina apokaliptičnih projekcija i najava tokom historije pokazala netačnim, ono što je ovaj kompjuter objavio u svojoj analizi, za sada se pokazuje vrlo tačnim, piše portal Big Think.

Samu je predikciju iznio program imena World One kojeg je originalno kreirao kompjuterski pionir Jay Forrester, na zahtjev organizacije Club of Rome.

Riječ ne o nevladinoj organizaciji koju sačinjavaju mislioci, nekadašnji svjetski lideri, naučnici i UN-ove birokrate s ciljem “promovisanja razumijevanja globalnih izazova s kojima se čovječanstvo suočava te prijedlozima rješenja kroz naučnu analizu, komunikaciju i zagovaranje ideja”.

“World One” pokazao je kako će oko 2040. biti globalni kolaps ako se nastavi dosadašnja ekspanzija populacije i industrije kao što je to do sada. Model je uračunao trendove kada je riječ o zagađenju, rastu populacije, količini prirodnih resursa i cjelokupne kvalitete života na planeti.

Predviđa da je godina 2020. presudna
Sve njegove predikcije su se pokazale zabrinjavajuće tačnima, barem zasada.

Godina 2020. je jedna od osnovnih prekretnica koju spominje World One. Tada bi se, prognozira, radikalno trebala srozati kvaliteta života. U tom bi scenariju trebao “nestati” veliki broj ljudi.

“Oko 2020. uvjeti na planeti postaju kritični. Ako ne napravimo ništa oko toga, kvaliteta života na nulu. Zagađenje je takvo da počinje ubijati, populacija pada na razinu ispod one 1900. godine. U toj fazi nemoguće je zaustaviti kraj civiliziranog života kakvog poznajemo”, prilagodili su “riječi” kompjutera stručnjaci za širu javnost.

Alexander King, tada vođa Club of Rome, protumačio je i kako je program najavio da će države-nacije izgubiti svoj suverenitet, a korporacije će vladati svime.

“Suverenitet više neće biti apsolutan, konstantno će ga se nagrizati, sve dok ne nestane, čak i u najjačim nacijama”.
World One, laički rečeno, svijet promatra kao jedan sistem. Izvještah o njegovom radu to opisuje kao “navođenu turu našeg ponašanja od 1900. godine i gdje će nas to ponašanje odvesti”.

Program proizvodi grafove koji pokazuju što će se sa planetom događati u budućnosti. Umrežava podatke i varijable o populaciji, kvaliteti života, resursima, zagađenju, BDP-u, energetici…

Sljedeći linije koje označavaju trendove moguće je iščitati gdje svijet ide i koja je iduća kriza koja nas čeka. Odmah su se počeli tražiti protuotrovi za probleme koje će moriti (i more) svijet.

Club of Rome najavio je kako će neke nacije, poput SAD-a, morati smanjiti apetite za resursima. Nada je kako će, jednog dana, prestiž proizlaziti iz “male i kontrolirane potrošnje”, ali tome nismo niti blizu.

Trenutno, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, devet od deset ljudi udiše izrazito zagađeni zrak i više od sedam milijuna smrti godišnje već se sada može pripisati zagađenju.
Činjenica je da se “World One” do sada pokazao zastrašujuće tačnim, vrijeme će pokazati hoće li tako ostati do kraja.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.