in ,

Ne ignorišite simptome: Ovo je najsmrtonosniji ženski kancer!

U čitavom svijetu svakog 8. maja se obilježava Svjetski dan borbe protiv raka jajnika, najsmrtonosnijeg ženskog kancera.

U svijetu se godišnje registruje 250.000 novih slučajeva oboljelih od raka jajnika, a 140.000 žena izgubi bitku sa ovom bolešću.
Neophodna je podrška

Za žene koje žive sa tom bolešću, kao i za njihove porodice i prijatelje, obilježavanje ovog dana izgrađuje novi smisao u pružanju podrške u borbi za izlječenje.

“Samo ujedinjeni možemo da promijenimo ovu surovu statistiku. Pacijenti, ljekari, država i cjelokupna javnost treba da učine dodatne napore kako bismo uhapsili bolest čim se pojave prvi nagovještaji problema. Samo je redovan pregled kakva takva zaštita u borbi protiv raka jajnika. Zato je važno da sve žene, naročito one koje u svojoj porodici imaju iskustvo sa ginekološkim malignitetom, da brinu o svom zdravlju i redovno odlaze kod ginekologa – upozorova Gorica Đokić iz srbijanskog udruženja “Progovori”.
Teško ga je otkriti na vrijeme

“Od raka jajnika oboljevaju prevashodno starije žene, ali bolest na žalost ne zaobilazi ni mlađu populaciju. U pitanju je teška i ozbiljna bolest, najsmrtonosniji kancer od svih ginekoloških maligniteta.

Razlog prije svega predstavlja činjenica da nema ranih simptoma kao kod nekih drugih maligniteta, a kada se i pojave oni su veoma nespecifični i vezani su uglavnom za digestivni i urinarni trakt.

Ovo su neki od simptoma:
– Oticanje stomaka, naglo povećanje tjelesne težine, nadimanje
– Bol u predjelu karlice i osjećaj pritiska u stomaku
– Osjećaj sitosti odmah po započetom obroku
– Često i naglo mokrenje
– Bol u toku intimnog odnosa
– Zatvor

Također, rak jajnika je veoma teško otkriti na vrijeme i to je problem sa kojim se suočavaju stručnjaci u cijelom svijetu. Za ovu bolest ne postoji adekvatan skrining.

Ne očajavajte ako imate poderane novčanice, evo kako da ih BESPLATNO zamijenite!

KAKVA TRAGEDIJA Automobil uletio u grupu mališana iz vrtića, ima poginulih…