in

NE MOŽETE DA ZASPITE? Ova metoda otklanja nesanicu za par minuta!

Prema istraživanjima stručnjaka koji se bave spavanjem i kognitivnom bihevioralnom terapijom, količina i kvaliteta sna ljudi umanjene su u zimskim mjesecima kad su dani kraći, a noći dulje. Februar je prema njima najgori mjesec za spavanje, a mučite li se i vi da zaspite, mogli biste isprobati jednu jednostavnu metodu u koju se mnogi na internetu kunu.

Takozvana metoda 4-7-8 stekla je milijune poklonika diljem svijeta posljednjih godina, a video njezinog tvorca dr. Andrewa Weila svake zime redovito ponovo postane viralan. Harvardski obrazovan stručnjak za san svoju metodu opisuje kao “prirodnu tehniku za smirenje živčanog sustava” te “jednostavan način za riješiti se stresa pomoću elemenata meditacije”. Taj trik temelji se na drevnoj indijskoj praksi pranayama, što znači regulacija daha.

Kako metoda 4-7-8 djeluje? Weil je na svom kanalu objasnio kako je metoda vrlo jednostavna i može se izvoditi svugdje s obzirom na to da za nju nije potrebna nikakva oprema. Koraci:

1. Prvo što morate napraviti je staviti vrh jezika na gornje nepce, iza prednjih zuba, i tako ga držati sve do kraja vježbe.

2. Potpuno izdahnite na usta radeći zvuk šuštanja (“whoosh”).

3. Zatim zatvorite usta i udišite tiho kroz nos brojeći u glavi do 4.

4. Zadržite dah dok brojite do 7.

5. Potpuno izdahnite kroz usta, stvarajući zvuk šuštanja dok brojite do 8.

6. To je jedan ciklus. Ponovite ga još tri puta (4 ukupno).

“Imajte na umu da uvijek udišete potiho kroz nos i izdišete jako kroz usta”, napomenuo je Andrew, kojeg mnogi nazivaju guruom, te dodao kako je omjer 4-7-8 jako bitan.

Ova metoda stekla je veliku popularnost tijekom godina, iako se neki žale kako su im i same upute već prekomplicirane. Weil kaže i kako ovu metodu treba dobro izvježbati prije nego što će vam zaista pomoći da zaspite u kratkom roku.

Građani ne žele da ulica nosi ime Šabana Šaulića, razlog će vas zgranuti!

Mladen Ivanić gostujući na HRT-u zaprepastio regiju citirajući Abdulaha Sidrana: “Bosne i Hercegovine ima upravo onoliko koliko nema Republike Srpske”