in ,

Negiranje genocida u Srebrenici ne smije ostati nekažnjeno

Srebrenica

Danas obilježavamo godišnjicu genocida nad 8.300 dječaka i muškaraca koji su ubijeni u Srebrenici u 1995., u jednoj od najmračnijih epizoda koje su se desile u Evropi od Drugog svjetskog rata, navodi se u izjavi komesara za ljudska prava Vijeća Evrope Nilsa Muižnieksa povodom 22. godišnjice genocida u Srebrenici.

Program obilježavanja 22. godišnjice genocida i spisak žrtava

Kaže da svaki put kada se sastane s porodicama žrtava, uključujući i susret tokom posjete Bosni i Hercegovini prošlog mjeseca, bude dirnut snagom, hrabrošću i odlučnošću s kojom oni traže istinu i pravdu tokom protekle 22 godine. Dok odajemo počast nevinim ljudima koji su brutalno ubijeni, ne bismo trebali zaboraviti patnju rodbine žrtava i preživjelih tog genocid.

”Oni zaslužuju poštovanje i podršku. Nažalost, njihovu borbu uzurpiraju politički akteri i njihovo dostojanstvo je napadnuto javnim govorom i demonstracijama, posebno u Republici Srpskoj, gdje neki umanjuju ili flagrantno negiraju srebrenički genocid, ili još gore, glorificiraju počinioce ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. To je sramotno i ne smije ostati nekažnjeno”, naglasio je evropski komesar za ljudska prava.

Poručuje da, “umjesto da se cinično poigravaju ljudskom patnjom, politički čelnici i tvorci javnog mišljenja trebali bi prigrliti potrebu žrtava za pravdom, podrškom, i iznad svega, priznanjem”, saopćeno je iz Vijeća Evrope.

PRATITE SVE VIJESTI IZ BH. DIJASPORE NA NAŠEM FACEBOOKU

Neum

Oprez ako planirate ljetovati u Neumu

Amel Tuka

Amel Tuka rasplakao Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte šta je uradio (Video)