in

NELJUDSKI USLOVI: Migranti u Tuzli spavaju na kiši, Skupština TK još uvijek nije donijela odluku o migrantskom centru

Prema zvaničnim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, od 2018. godine do danas kroz ovaj kanton je prošlo 10.700 migranta.

Migrantima koji borave na platou kod Glavne autobuske stanice u Tuzli život od sinoć dodatno otežava kiša koja neprestajno pada.

Umotani u deke i na vlažnom betonu nadaju se sunčanim danima, a dok oni borave na stanici, zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona održali su još jednu sjednicu hitnog karaktera o temi migrantske krize.

Migrantska kriza problem je s kojim se Bosna i Hercegovina suočava već dvije godine, a on je najviše izražen na području Sarajevskog, Unsko-sanskog i Tuzlanskog kantona.

Migranti na područje tuzlanske regije uglavnom dolaze iz pravca Zvornika i Bijeljine, a kako bi im se omogućilo pružanje medicinske pomoći u planu je formiranje ordinacije u Kalesiji, koja bi bila u nadležnosti danske državne agencije za izbjeglice.

“Kompletne troškove bi snosila danska državna agencija za izbjeglice, a tu bi migranti koji dolaze u Tuzlanski kanton mogli biti obrađeni na osnovni način. Također, tu bismo znali i od čega konkretno boluju”, kazala je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić, istaknuvši da će sastanak u cilju formiranja ordinacije biti održan sutra.

U proteklom periodu među migrantima u Tuzli zabilježen je veći broj slučajeva scabiesa, odnosno šuge, a zahvaljujući spomenutoj stranoj agenciji osigurani su odgovarajući lijekovi za pacijente.

Ministrica Čolić navodi da dosad nije postojao konkretan način za utvrđivanje oboljenja kod migranata koji borave u Tuzli, naglasivši da oni u ovaj grad uglavnom stižu s povredama usljed dugotrajnog pješačenja, poput žuljeva i slično.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, od 2018. godine do danas kroz ovaj kanton je prošlo 10.700 migranta.

“Imamo 36 sigurnosno zapaženih događaja, što je prilično mali broj u odnosu na broj migranata koji su prošli kroz kanton. Dosad smo zabilježili krivična djela bespravnog ulaska u tuđi prostor, krađe, kao i jedno ubistvo. Mi ćemo imati problem koji će utjecati na sigurnost kada vremenske prilike budu znatno lošije, odnosno kada budemo imali temperature zraka ispod nule, jer će oni sigurno tražiti svoj smještaj. Tada ljudi djeluju drugačije i pretpostavljamo da će sigurnosna situacija biti narušena”, kazao je ministar unutrašnjih poslova TK Sulejman Brkić.

Od ranije je poznato da su higijenski uvjeti za boravak migranata u Tuzli ispod svakog ljudskog dostojanstva, a priča o formiranju migrantskih centara u naseljima Ljubače i Bukinje nije realizirana.

Ovome su se oštro usprotivile lokalne vlasti Tuzle i Živinica, stanovništvo spomenutih naselja, kao i zastupnici u Skupštini TK koji su danas razmatrali infomraciju o migrantskoj krizi.

Nakon kraće rasprave zastupnici su jednoglasno usvojili set zaključaka, u kojima su, između ostalog apelovali na Vijeće ministara BiH, da u cilju prevencije humanitarne katastrofe s lokalnim zajednicama otvori neophodan dijalog kako bi se pronašle adekvatne lokacije izvan naseljenih mjesta za formiranje privremenih migrantskih centara.

Zastupnici su podržali i napore gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića vezano za izmještanje kancelarije Službe za poslove sa strancima, odnosno Terenskog centra u ovom gradu u kojem se registruju migranti, na lokaciju izvan grada, gdje bi bio centar za registraciju, kuhinja i ambulanta.

Također, kantonalna vlast smatra da policija treba poduzeti i represivnije mjere, te su zadužili Ministarstvo unutrašnjih poslova TK i direktora Uprave policije da pojačaju tačke nadzora i ophodnju na migrantskoj ruti kroz Tuzlanski kanton. Precizirali su i da policija po svaku cijenu spriječi nemile događaje između lokalnog stanovništva i migranata, kao i među samim migrantima.

Cijela estrada okovana tugom: Poznati reper iz Srbije umro tokom operacije u bolnici!

Navijači iščekuju pozitivan šok: Otkrivena imena svih kandidata za nasljednika Roberta Prosinečkog!