in ,

Nema više nikakve dileme: Slijedi pokušaj otcjepljenja Republike Srpske od BiH

Mapa, ilustracija
Mapa, ilustracija

Generalna proba Milorada Dodika za otcjepljenje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine je uspjela. Ovaj entitet krajem prošle godine organizovao je i proveo referendum o Danu RS-a prekršivši tako Ustav države BiH koji ne predviđa ovu vrstu ispitivanja volje građana.

Tehnološko čudo u Gračanici: Kreće izvoz prvog bh. računara

Održan je i uspio. Republikosrbi ili kako već Bosanci i Hercegovci iz ovog entiteta vole da sebe nazivaju, kazali su DA neustavnim aktivnostima svojih lidera, a nakon što su glasačka mjesta zatvorena, očekivala se reakcija institucija naše zemlje.

Spominjalo se hapšenje Milorada Dodika, Željke Cvijanović i Mladena Ivanića, ali je sve uskoro zaboravljeno. Krivična prijava je na red došla nekoliko mjeseci poslije, Tužilaštvo je odbacilo istrage protiv lidera, a optužnica je podignuta protiv sitne boranije iz izbornog povjerenstva.

No, ni takva se nije uspjela održati jer je Sud BiH nije prihvatio pa je tako najteže kršenje Ustava BiH od njene samostalnosti, ostalo nekažnjeno. Drugim riječima, Dodikova generalna proba za konačan pokušaj razlaza s BiH je uspjela. Slijedi i posljednja tačka drame.

Šta to znači?

Vidio je da mu se može, ima podršku u biračkom tijelu, a ni opozicija mu se ne suprotstavlja po tom pitanju. Sve su prilike da će kako je i najavio, referendum o otcjepljenju raspisati naredne godine.

To bi vjerovatno značilo i novi rat, novo proljevanje krvi, progone i zvjerstva. I opet niko ne bi pobijedio, i opet bi nevin narod izginuo i opet bi nam naposlijetku, stranac crtao mape. Situacija je ozbiljnija nego što je mediji u BiH pokušavaju predstavljati. Dok ne bude prekasno za sve.

PRATITE SVE VIJESTI IZ BH. DIJASPORE NA NAŠEM FACEBOOKU

Zastava BiH

Lijepa akcija Bošnjaka u Danskoj

Miralem Pjanić

Bruka i sramota u Juventusu: Miralem Pjanić ovo nije zaslužio