in

Nemojte je izbjegavati: Sok od ove biljke sprečava razvoj 6 veoma ozbiljnih bolesti!

Celer je vrlo bogat vlaknima zbog čega se nakon njega možemo osjećati siti i ne možemo ga se pojesti mnogo. Prepun je vitamina, minerala i drugih korisnih stvari, a njegov sok je odličan dodatak prehrani.

U soku od celera ima vrlo malo šećera i kalorija, a za razliku od ostalih voćnih i povrćnih sokova, jedna čaša soka ima manje šećera i kalorija nego jedna mrkva srednje veličine.
1. Sprečava probleme s vidom

Celer je vrlo bogat vitaminom A koji ima ključnu ulogu za očuvanje vida. Isto tako, štiti površinu očiju od bakterija i virusa. Vitamin A također pomaže u sprečavanju razvoja problema s vidom povezanih s godinama.

2. Smanjuje rizik od raka

Celer sadrži luteolin, a nedavno je dokazano da taj element slabi ćelije raka i čini ih osetljivijim na liječenje, a celer se već dugo koristi u kineskoj medicini kao sredstvo protiv raka.

3. Neutrališe kiselu hranu

Celer je bogat elementima poput željeza, magnezijuma i natrijuma koji daju soku celera snažna alkalna svojstva. Drugim riječima, može neutralisati kiselu hranu i na taj način nam pomaže da održavamo zdravu pH ravnotežu u tijelu. Konzumiranje previše kisele hrane može uzrokovati brojne zdravstvene probleme poput propadanja kostiju, bubrežnih kamenaca, problema s jetrom i srcem.

4. Reguliše ravnotežu tečnosti

Celer je pun kalija, a koji ima značajnu ulogu u mnogim procesima u našem tijelu, a naučnici vjeruju da je kalij treći najvažniji mineral za dobro funkcionisanje organizma.

5. Smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2

Dijabetes tipa 2 ozbiljan je zdravstveni problem savremenog svijeta. Procjenjuje se da će do 2030. više od 400 miliona ljudi širom svijeta patiti od ove bolesti. Celer je jedan od prirodnih načina da se smanji rizik za njegovo pojavljivanje. Sadrži puno vitamina K, a istraživanje je dokazalo da vitamin K poboljšava našu osjetljivost na inzulin.
6. Pun je folne kiseline

Ona spada u sastojke koje ljudsko tijelo dobija isključivo hranom, a igra važnu ulogu u pretvaranju ugljenohidrata u energiju, razgradnji bjelančevina. Samo jedna šoljica soka od celera sadrži 145 mikrograma folne kiseline, što je preko 36% preporučenog unosa za muškarce, i oko 29% potrebne doze trudnica i dojilja.

Metlom pretukla muža, pa sa terase htjela skočiti sa bebom…

Ovo je supruga Zdravka Čolića, začudit ćete se njenom jednostavnošću!

Skinuo se Zdravko Čolić i šokirao cijelu bivšu Jugu: Evo zašto je bio i ostao najveći frajer na estradi!