in ,

NEMOJTE SE ZAVARAVATI “Dok susjedi kupuju helikoptere i rakete, BiH kupila računare, a sasvim je jasno i zašto!”

Bosna i Hercegovina potrošila je lani svega 221 milion dolara za funkcioniranje Oružanih snaga BiH, dok su s druge strane izdaci koje je u istu svrhu potrošila Srbija skoro tri puta veći i iznose 904,3 miliona dolara.

Hrvatska je u ove svrhe, prema dostupnim podacima, potrošila 889,5 miliona dolara, pa se lako da zaključiti koliko naša država kaska za susjednim državama.
Ne krši se Dejton

Godinu ranije, tačnije 2017., BiH je potrošila 164,6 miliona dolara, a Srbija čak 801,7 miliona dolara kako bi modernizirala snage.

Berko Zečević, vojni analitičar, pojasnio je da ovi podaci ne znače da se Srbija i Hrvatska naoružavaju, nego isključivo moderniziraju, što se za BiH ne može reći.

Kako nam je kazao, i on je upoznat s ovim podacima, ali mu nije jasno šta je to BiH uopće modernizirala i nabavila proteklih godina.

– Mi nemamo novaca ni za zamjenu helikoptera. Nije nikada kupljeno nijedno novo naoružanje, niti nova municija. To nije urađeno ni nakon rata i reforme Oružanih snaga. O čemu onda govorimo – kaže Zečević.

S druge strane, susjedi se moderniziraju, ali to moderniziranje ne krši Dejtonski mirovni sporazu i Aneks IV Aneksa 1-B D kojim je ograničena količina naoružanja zemljama regiona.

– Tu se ništa ne remeti jer se vrši zanavljanje zastarjelog oružja i municije i zamjena za modernije. Evidentno je da mi po tome ne radimo ništa. Ne zbog toga što ne bi trebalo, nego postoje opstrukcije da se to radi. Ja uopće ne znam ni šta smo mi modernizirali. Naše snage čak nisu dale novac ni za popravku magacina i to su radile Evropska unija i međunarodna zajednica – smatra Zečević.
Šta je urađeno

Sve što je modernizirano, kaže on, jeste da su naše Oružane snage kupile nove kompjutere.

– Kada su u pitanju tenkovi, bilo šta drugo, helikopteri, ništa nije modernizirano. Potrošena su neka sredstva za servisiranje helikoptera, ali to je sitno. Znači, kaskamo za susjedima i ništa ne radimo da idemo da se moderniziramo – smatra Zečević.

Kada je u pitanju priča oko nabavke novih helikoptera, o čemu se godinama govori, Zečević kaže da od toga, kako stvari stoje, nema ništa.

– U ovom odnosu snaga i kada se sve pogleda oko MAP-a sve je zapelo. Ne zna se ni šta će biti od svega. Jedino je moguće da to bude neka donacija i ništa više – kaže Zečević.

Prosječna starost 30 godina
Oružane snage BiH, prema posljednjim informacijama, imaju oko 35 helikoptera, od čega ih je samo desetak ispravno. Radi se o helikopterima Bell i Gazella, ali i nekoliko starih transportnih helikoptera MI-8, MI-8T. Prosječna starost letjelica je oko 30 godina.

Prema podacima, Srbija ima 64 helikoptera i 95 aviona.

Hrvatska je prije dvije godine imala 49 aviona i 48 helikoptera.

Ako imate ovo na oku hitno idite kod ljekara! Malo ko zna da je ovaj simptom rani pokazatelj srčanog udara

Malo se zanio… Vučić sa čak 30 saradnika pisao govor o Kosovu, a zavrtjet će vam se koliko će trajati!