in ,

Neutješna porodica za smrt borca Rame Bećirovića krivi vlast: “Ubiše mi mog Ramu, Allah ih kaznio!”

Demobilisani borac Ramo Bećirović iz Željeznog Polja kod Žepča, koji je uhapšen na protestima 5. septembra u Sarajevu, umro je u subotu u svojoj kući zbog zatajenja srca.

Porodica neutješna
Ova vijest potresla je cjelokupnu bh. javnost, a posebno Bećirovićevu porodicu i saborce. Ispred porodične kuće novinare je dočekala Ramina sestra Muniba, koja je jecajući govorila: “Ubiše mi mog Ramu, drage oči moje slatke, Allah ih kaznio!”

Kako nam priča, on je prekjučer otišao na džuma-namaz, nakon čega se nije osjećao dobro, a tokom noći je povraćao.

– Povraćao je krv i nije se osjećao dobro, da bi jučer njegovo srce prestalo kucati. Za sve je kriva država i posljednji protesti! Bio je sav modar. Sozvolili su da ga udaraju, bacaju suzavce i na kraju još pritvore – plačući govori Muniba.

Porodici je posebno šokantno što se Ramo četiri godine borio za državu, bio na Vozući, Mahnjači… da bi ga na kraju strpali u zatvor.
– Bio je u “Zelenim beretkama”, stavio je svoj život na kocku, borio se za ovu državu i to mu je hvala?! Nije on kriminalac. Milošević ih ubi onoliko u Srebrenici, pa ga niko nije udarao. Žalosno! Teško robu ko koga ubije! Branio je ovu zemlju, da bi ga na kraju ona sahranila – kaže Muniba.

Ni brat Ramiz ne vjeruje da više nema njegovog Rame. Teško mu je gledati uplakane sestre i porodicu. Ipak, za sve što im se dogodilo krivi vlast.

Pokrenuli istragu

– Sumnjamo da je na njih bačeno nešto drugo, a ne suzavac. Za smrt mog brata odgovorni su oni koji su naredili da im se to uradi, a onda i policija. Ubila ga je vlast! Neko je morao iz fotelja narediti policajcima da ih udaraju. To trebaju istražiti nadležni organi, a i mi smo pokrenuli istragu – kaže, vidno ogorčen, Ramiz.
Obdukcija u Tuzli

Zbog iznenadne smrti porodica je odlučila da bude obavljena obdukcija.

– Dolazila je policija, tužilac… Dogovoreno je da se uradi obdukcija, da se vidi šta je uzrok smrti. Odlučeno je da se uradi u tuzlanskoj bolnici, pa ćemo vidjeti šta će obdukcija pokazati. To najbolje govori da sumnjamo da je ubijen – kaže brat Ramiz.

Muadin: Bukvarević nas nije zaštitio

Zet Rame Bećirovića, također demobilisani borac Ajeti Muadin, bio je kobnog 5. septembra u Sarajevu na protestima. Kaže, za sve je policija kriva, odnosno oni koji su im naredili da ih napadnu.
– Sve je policija zagužvala. Razdvojili su nas na dvije strane i počeli udarati. Ono što su bacili na nas nije bio suzavac, nego neki otrov. Bio sam u ratu, znam ja šta je suzavac. Iza sukoba sa specijalcima stoji neko. Žalosno je što nas nije zaštitio Salko Bukvarević. Mogao je, trebao je, ali očito nije htio – poručio je Muadin.

Zvijezda Swansea će igrati za BiH: Srce mi kuca za Bosnu, a idol mi je Pjanić

Drama na Kosovu: Policija osramotila Vučića kao niko ranije, zaustavili konvoj i zabranili im da nastave put!