Nevjerovatne informacije: Pokrenuta istraga protiv Donalda Trumpa

Donald Trump
Donald Trump

Odbor za pravna pitanja Predstavničkog doma američkog Kongresa pokrenuo je danas obimnu istragu protiv predsjednika SAD Donalda Trumpa, Bijele kuće, izbornog štaba i kompanija zbog zloupotreba
Poslani su zahtjevi za dokumenta 81 osobe povezanih s Trumpom i njegovim saradnicima, prenosi Slobodna Evropa.

Predsjedavajući tog odbora, demokrata Jerrold Nadler, rekao je danas da će istraga biti usmjerena na moguću opstrukciju pravde, korupciju i zloupotrebu ovlaštenja.

Objavljujući početak istrage, Nadler je rekao da je Trump “prethodnih nekoliko godina izbjegavao odgovornost za svoje gotovo svakodnevne napade na osnovna pravna, etička i ustavna pravila i norme”.

– Istraga tih prijetnji vladavini prava obaveza je Kongresa i osnovna funkcija Odbora za pravna pitanja Predstavničkog doma – naveo je Nadler.

Osobe od kojih se traže dokumenta obuhvataju sve aspekte Trumpovog života, a među njima su i ljudi povezani s miješanjem Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. godine, uključujući učesnike kontroverznog sastanka s ruskom advokaticom Natalijom Veselnickajom, povezanom sa Kremljom, u Trump kuli juna 2016. godine.

Na listi su i dva Trumpova sina, Donald Tramp Junior i Eric Tramp, kao i mnogi sadašnji i bivši bliski savjetnici predsjednika SAD.