in

NEVJEROVATNO! Nakon 23 godine pronađena KLIMTOVA slika vrijedna 100 MILIONA EURA

Potvrđeno je da je slika skrivana u zidu italijanskog muzeja opljačkani “Portret dame” slavnog Austrijanca Gustava Klimta, saopćili su tužioci u petak, dvije decenije nakon što je nestala.
“Ne s malo emocija mogu vam reći da je rad autentičan”, izjavila je novinarima tužiteljica Ornella Chicca, misleći na sliku koju su otkrili vrtlari unutar vanjskog zida galerije savremene umjetrnosti Ricci Oddi u Piacenzi.

Zvaničnici muzeja prvobitno su saopćili kako ne mogu odmah potvrditi da li je slika zaista ukradeni Klimtov rad dok se ne provedu naučni testovi.

Stvorena u periodu 1916-17. godine, ekspresionistička slika prikazuje lice i torzo mlade žene smeđe kose, sa smaragdno zelenom pozadinom.

Slika, za koju je muzej procijenio da bi mogla vrijediti između 90 i 100 miliona eura, nestala je u februaru 1997. dok je muzej bio zatvoren za posjetioce.

U decembru su vrtlari koji su i uklanjali bršljan s vanjskog zida pronašli mali prostor za ventilaciju u kome su otkrili sliku, bez okvira, umotanu u crnu kesu za smeće.

Bršljan koji je pokrivao otvor nije bio uklanjan skoro deceniju.

U 1996. godini je rentgenskom analizom slike otkriveno da ona zapravo prekriva drugi portret, lice druge žene, prenosi AFP.

CRNO JUTRO U BIH: Teška saobraćajna nesreća kod Tuzle, odnijela je jedan život, a dva je teško ugrozila

Amerika napokon priznala koliko vojnika je nastradalo u iranskom napadu