in , ,

Nezapamaćen haos u Sjevernoj Makedoniji nakon historijske greške Evropske unije: Pa je li moguće da su ovako nasamareni?

Odluka EU o odgađanju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom historijska je greška i još veća historisjka nepravda prema Sjevernoj Makedoniji, rekao je u razgovoru za BHRT Zijad Bećirević, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane.

Na pitanje kakvu poruku šalje Brisel zemljama zapadnog Balkana, nakon odgađanja pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, Zijad Bećirević je, gostujući u Dnevniku BHT 1, rekao kako je riječ o historijskoj grešci EU:

“Odluka EU je historijska greška,ali još veća historijska nepravda prema Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i drugim državama regiona. Još se ne zna šta želi EU sa zapadnim Balkanom, iz razloga što je Vlada Zorana Zaeva napravila historijski sporazum i potpisala Prespanski sporazum. U stvari, sve to dovodi u pitanje dalje rješavanje situacije u regionu. Jer, poslije Prespanskog sporazuma i situacije u Sjevernoj Makedoniji, na red bi došlo rješavanje kosovskog pitanja a potom i situacija u BiH. Sve je to sada došlo u pitanje, kaže Zijad Bećirević.

Pita se i da li EU svjesno- u ovom slučaju Francuska- gura države zapadnog Balkana u zagrljaj drugih država, prije svega Ruske Federacije, Kine, Turske i još nekih drugih država i možda euroazijske unije.

Podsjećajući da je Europska unija mirovni projekt nastao nakon II svjetskog rata uz pomoć SAD, te da je na ovim prostorima bilo nekoliko ratova, Bećirević smatra da je još važnije da se taj mirovni projekat zapadne Europe preseli u regiju zapadnog Balkana, kako bi se osigurao trajan mir i dugoročna sigurnost.

Insistira na većoj saradnji svih država zapadnog Balkana:

“Svih šest država zapadnog Balkana treba da nastupe zajedno prema EU i postave ključno pitanje: da li i kada će biti proširenje EU. Ovakvo odlaganje proširenja nema nikakvog smisla, ni za države zapadnog Balkana ni za samu EU, kaže Bećirević.

O posljedicama ovakve odluke EU, te saopštenju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, koji je upozorio evropske čelnike kako će odlaganje i u drugim balkanskim zemljama biti shvaćeno kao dokaz da donošenje teških odluka ne donosi rezultat, Bećirević kaže:

“Mislim da je Željko Komšić dobro primijetio opasnost od ove odluke, pogotovo kada je u pitanju Sjeverna Makedonije i sve što je urađeno. Sama unutrašnja struktura stanovništva Makedonije slična je BiH i dešavanja u toj zemlji, ako su pozitivna, mogu biti impuls pozitivnim i prooeuropskim snagama u BiH. Sa ovakvom odlukom došlo je do određenog obeshrabrenja. Ali, zbog jedne odluke neće propasti svijet, poručuje Bećirević.

Dodaje kako ima puno načina da ove zemlje osiguraju svoje blagostanje i da se bolje pozicioniraju i na regionalnoj i na međunarodnoj sceni i obezbijede bolji život za svoje građane.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev saopćio je nakon sastanka sa predsjednikom Stevom Pendarovskim i predstavnicima opozicije da će vanredni parlamentarni izbori biti raspisani za 12. april.

Zaev je rekao da je prijedlog SDSM-a bio da izbori budu održani 22. ili 29. decembra, ali da je opozicija bila protiv, tako da je dogovoreno da izbori budu raspisani 12. aprila, prenijeli su makedonski mediji.

Osim toga, dogovoreno je da Zaev ostavku zvanično podnese 3. januara, i tada će na čelo vlade doći premijer sa tehničkim mandatom. Tehnička vlada bi trajala 100 dana.

Predsjednik opozicione stranke VMRO-DPMNE Kristijan Mickoski rekao je da za njih ne postoji druga alternativa osim vanrednih izbora, neuspjeha u Briselu i raspada Vlade Zorana Zaeva.

“Prijevremeni izbori donijeće obnovu Makedonije, nakon čega treba prionuti na posao kako bi postali dio evropske porodice”, rekao je Mickoski.

Ovaj sastanak je uslijedio nakon što lideri Evropske unije nisu odobrili da otpočnu pregovori o pristupanju Sjeverne Makedonije i Albanije.

Pendarovski je poručio građanima da je državni konsenzus da Skoplje ostane na evropskom putu.

Recep Tayyip Erdogan zaprepastio pušače u Turskoj: U potpunosti je zabranio ovu vrstu cigareta!

STANJE U BIH JE KRITIČNO Sve više oboljelih od dvije ubitačne bolesti, a uzrok? Nargila!