in ,

Nezapamćena drama ispred Hitne pomoći u BiH: Suprug je vozio, porodila se sama u automobilu!

Prava drama odvijala se juče poslijepodne oko 17,30 sati ispred zgrade Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.
Sve je počelo kada je nekoliko građana pozvalo Hitnu pomoć i objasnilo kako suprug automobilom vozi suprugu koja je dobila trudove prema njihovoj zgradi.

– Naš ljekarski tim bio je spreman odmah krenuti im ususret i to je predloženo, ali je rečeno da se ne polazi, nego da ljekari spremni čekaju ispred zgrade, što je i učinjeno. Nedugo zatim automobil je stigao, čovjek je istrčao i mašući rukama pozvao u pomoć – govori na početku razgovora dr. Adem Zalihić, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS.

Ljekari su, kaže Zalihić, odmah utrčali u automobil i u njemu zatekli nevjerovatan prizor – ženu kako drži bebu, koja je rođena minutu, dvije prije nego što je automobil stigao do zgrade Hitne pomoći.

– Ljekari su odmah pristupili zbrinjavanju bebe i majke. Presjekli su pupčanu vrpcu i kontrolisali sve vitalne parametre koji su bili uredni i kod majke i tek rođenog dječaka. Dobro je što porodilja nije previše krvarila. Nakon toga majka i beba prevezeni su u Opću bolnicu Abdulah Nakaš, a informacije koje u ovom trenutku imamo su da su beba i majka u odličnom stanju – naglašava Zalihić.

U Hitnoj pomoći su rekli da su kasnije saznali da se majka, kojoj je ovo treće dijete, sama porodila dok je otac vozio automobil prema zgradi Hitne pomoći.

– Svako vozilo Hitne pomoći ima najnoviji tzv. ‘ginekološki set’ upravo za ovakve slučajeve. Imamo celofan u koji odmah zamotamo bebu, čija je funkcija da spriječi gubitak tjelesne tečnosti i temperature, što je i u ovom slučaju napravljeno – kaže Zalihić.

Direktor Hitne pomoći navodi kako ovo nije prvi ovakav slučaj sa kojim su se susreli njihovi ljekarski timovi.

– U sklopu edukacije, koju prolaze ljekarski timovi Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, je i ona u slučaju poroda, tako da smo mi u svakom trenutku spremni odgovoriti na takvu situaciju. Do sada smo u nekoliko navrata imali slučaj da se žena porodi u našem automobilu. Sjećam se prošle godine u ljeto imali smo sličan slučaj kada se žena počela porađati samo što je ušla u kola Hitne pomoći. I tada je sve prošlo u najboljem redu. Mislim da nema nijednog člana naših ljekarskih timova da se u svom radnom vijeku nije susreo sa ovakvim i sličnim situacijama. Nema ljepšeg trenutka i za nas kada se sve na kraju završi sretno kao što je to bilo i jučer – kazao je Zalihić za Faktor.ba.

GIGANT PRED RASPADOM Šta se dešava sa Unicredit bankom: Zatvara se 500 poslovnica, ukida 8.000 radnih mjesta…

Kardinal Vinko Puljić podlo provocira Bošnjake: “Ne čitaju dobro što piše u ZAVNOBiH-u, BiH nije građanska”