NEZGODNA SITUACIJA U BIJELOJ KUĆI: Trumpov ministar odbrane protivi se slanju vojske na ulice

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je u srijedu da ne podržava slanje vojske na ulice gradova širom SAD-a kako bi se spriječili nasilne demonstracije, dva dana nakon što je predsjednik Donald Trump zaprijetio da će to učiniti ako guverneri saveznih država ne osiguraju mir u svojim državama.

– Ne podržavam pozivanje na Zakon o ustanku, rekao je Esper u svojim prvim javnim komentarima otkako su protesti izbili. Podsjetimo, nasilne demonstracije izbili su nakon što je bijeli policajac tokom intervencije ugušio crnca Georgea Floyda u Minneapolisu.

Spomenute se mjere, smatra Esper, trebaju upotrijebiti samo u krajnjem slučaju i to samo u najnužnijim i najtežim situacijama, a očito ne smatra da je trenutno stanje u SAD-u takvo.

Esper je osudio Floydovo ubistvo nazvavši ga stravičnim zločinom te poziva na odgovornost policajce koji su učestvovali u ubistvu.

– To je tragedija koja se prečesto ponavlja, poručio je Esper.

Na Zakon o ustanku vlasti su se pozvale 1992. godine kako bi se ugušili nasilne demonstracije u Los Angelesu nakon suđenja Rodneyju Kingu. Kinga je 1991. godine na ulici brutalno pretukla skupina policajaca.

Slučajni prolaznik snimio je premlaćivanje, a snimka je kasnije prikazana na brojnim američkim i svjetskim televizijama. Godinu kasnije policajci su oslobođeni optužbi za nasilje, što je izazvalo velike demonstracije crnačke zajednice.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.