NEZGODNA SITUACIJA U BIJELOJ KUĆI: Trumpov ministar odbrane protivi se slanju vojske na ulice

Vijesti

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je u srijedu da ne podržava slanje vojske na ulice gradova širom SAD-a kako bi se spriječili nasilne demonstracije, dva dana nakon što je predsjednik Donald Trump zaprijetio da će to učiniti ako guverneri saveznih država ne osiguraju mir u svojim državama.

– Ne podržavam pozivanje na Zakon o ustanku, rekao je Esper u svojim prvim javnim komentarima otkako su protesti izbili. Podsjetimo, nasilne demonstracije izbili su nakon što je bijeli policajac tokom intervencije ugušio crnca Georgea Floyda u Minneapolisu.

Spomenute se mjere, smatra Esper, trebaju upotrijebiti samo u krajnjem slučaju i to samo u najnužnijim i najtežim situacijama, a očito ne smatra da je trenutno stanje u SAD-u takvo.

Esper je osudio Floydovo ubistvo nazvavši ga stravičnim zločinom te poziva na odgovornost policajce koji su učestvovali u ubistvu.

– To je tragedija koja se prečesto ponavlja, poručio je Esper.

Na Zakon o ustanku vlasti su se pozvale 1992. godine kako bi se ugušili nasilne demonstracije u Los Angelesu nakon suđenja Rodneyju Kingu. Kinga je 1991. godine na ulici brutalno pretukla skupina policajaca.

Slučajni prolaznik snimio je premlaćivanje, a snimka je kasnije prikazana na brojnim američkim i svjetskim televizijama. Godinu kasnije policajci su oslobođeni optužbi za nasilje, što je izazvalo velike demonstracije crnačke zajednice.

Leave your vote