Ilustracija

Ni Dodik, ni Bakir, ni Čović: Ovo je najbogatiji političar u BiH i svi ćete se jako iznenaditi

Vijesti

Iako se u bh. javnost ispredaju razne priče o milionima koje naši političari imaju, jedno ime neko vrijeme ne pojavljuje se često u novinskim člancima na temu bogatstva funkcionera. A to je ime bivšeg lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije. Znate li šta on sve ima u svom vlasništvu?

Zlatko Lagumdžija, bivši ministar vanjskih poslova BiH rođen je 1955. godine u Sarajevu, gdje i danas živi. Sa suprugom Aminom ima kćerke Dinu i Asju Zaru te sina Zlatka Salku. Ovaj profesor Ekonomskog fakulteta gimnaziju je završio 1973. godine u Detroitu (SAD), a diplomirao, magistrirao i doktorirao na Univerzitetu u Sarajevu. Od 1997. do 2014. godine je bio predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine (BiH), čiji je član od samog osnivanja, prenosi CIN.

Karijera

Profesionalnu karijeru počinje 1989. godine kao profesor na Ekonomskom i Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Tokom 1992. i 1993. bio je predsjednik Vlade Republike Bosne i Hercegovine.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH bio je od 1996. do 2012. godine, s tim da je od 2001. do 2003. bio ministar vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Vijeća ministara. Ponovo je imenovan za ministra vanjskih poslova BiH 2012. godine. Na toj funkciji bio je do 2015. godine.

Imovina

U Sarajevu posjeduje jedan stan, nad drugim dijeli vlasništvo sa suprugom, a u Dubrovniku ima stan zajedno sa sestrom. Ova tri stana vrijede skoro milion maraka. U sarajevskom naselju Poljine sa suprugom Aminom posjeduje imanje i vikendicu čija je vrijednost 330.000 KM.

U imovinskom kartonu je naveo i suvlasništvo nad: ušteđevinom, oročenim depozitom za školovanje djece i vrijednosnim papirima, u ukupnom iznosu od 340.000 eura. Lagumdžija i njegova supruga su kreditno zaduženi 276.000 KM. Amina Lagumdžija je suvlasnica firme „M.P.M. Plus“ koja se bavi marketingom i menadžmentom.

Zlatkov karton imovine pogledajte ovdje. Treba reći da je za Zlatkovu imovinu ”krivo” dugogodišnje bivstvovanje u bh. politici kao i zavidna profesorska karijera. Nikad nije doveden u neku ozbiljniju vezu s teškim kriminalom osim u slučaju ”reket”.

Leave your vote

3 razmišljanja na “Ni Dodik, ni Bakir, ni Čović: Ovo je najbogatiji političar u BiH i svi ćete se jako iznenaditi

  1. Nevjerovatan je nacin na koji iznosite neke neutemeljene cinjenice…Zlatko je osoba koju ni ratno ni poratno doba nije ucinilo niti bogatim niti novopecenim intelektualcem ,zaboravili ste navesti da u toku tog kako ga nazvaste “politickog bivstvovanja”se odrekao plate iz BiH parlamenta i na taj nacin doprinio drzavnom budzetu milion maraka. A sto se tice stanova i kuca, kuca u Dubrovniku je naslijedjena imovina od njegovih uvazenih roditelja, kao i stan u Sarajevu. A sto se tice tog imanja iznad Sarajeva, pa rijetki su Sarajlije koji nisu za svog zivota uspjeli kupiti parce zemljei i napraviti vikendicu, zar je to tako neobicno. A ta ustedjevina koju vi “navodite” je plod njegovog visedecenijskog angazmana na prestiznim svjetskim univerzitetima. Ovakvu drskost sa vase strane ne zavrijedjuje jedna osoba poput uvazenog Zlatka, a vi svakako morate ustati pri izgovoru njegovog imana. Puno ste sebi dozvolili, sramota. Umjesto da se ponosimo ovakvim primjerima, (a neznatni su) i podrzavamo ih da ostanu tu gdje su, mi ih blatimo lazima i izmisljotinama za dobrobit mahalskih politicara cije sposobnosti su nam dobro poznate. Drugi put kad se latis pera i papira prvo razmisli ko si i o kome pises.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.