Nije dovoljno ispitano: Da li je mogući lijek protiv koronavirusa smrtonosan u većim dozama?

Događaji Vijesti

Medicinski eksperti se nadaju da bi lijek protiv malarije mogao da pomogne u borbi protiv pandemije koronavirusa. No, prejaka doza tog lijeka izaziva teške srčane probleme. U Brazilu je tako umrlo 11 pacijenata i testiranje je obustavljeno, prenosi B92.

Dok traje rad na vakcini, naučnici širom svijeta nadaju se da bi neki postojeći lijekovi mogli da djeluju protiv simptoma koje izaziva koronavirus. Posljednjih sedmica se velike nade polažu u hlorokin koji se decenijama koristi u suzbijanu malarije.

Neki od lijekova koji se koriste u liječenju koronavirusa

U laboratorijskim studijama u Francuskoj i Kini, doduše, na malom broju ispitanika, utvrđeno je da hlorokin može da spriječi umnožavanje virusa i smanji njegovu koncentraciju u slučaju teških simptoma.

Iako su postojale sumnje, a moguće nuspojave nisu dovoljno ispitane, počele su kliničke studije sa ovim lijekom. No, u Brazilu je 11 pacijenata umrlo zbog jakih aritmija i oštećenja srčanog mišića koji su vjerovatno izazvani većim dozama hlorokina u kombinaciji sa antibiotikom.

Još prošle sedmice su internisti u jednom kanadskom stručnom časopisu upozorili na opasnost aritmije, pogotovu ako se hlorokin daje sa antibiotikom.

Prema tom tekstu, kombinacija lijekova može da izazove i hipoglikemiju (veliki pad šećera u krvi), kao i uznemirenost, zbunjenost i halucinacije. Kod jačih doza, tvrdili su internisti, može da dođe do epileptičnih napada, kome i prestanka rada srca.

Dio problema moglo bi da bude to što je većina ljudi koji zbog korone razviju teške simptome znatno starija i bolesnija od pacijenata sa malarijom. Očito u toj rizičnoj grupi ovaj lijek za malariju često ima teške posljedice po srce.

Leave your vote