Nije samo važno šta jedete, nego KADA jedete! Uz ove savjete dotjerat ćete LINIJU i srediti ZDRAVLJE

Preuzmite android aplikaciju
Preuzmite aplikaciju

Pravilnom i zdravijom ishranom možete poboljšati kilažu, zdravlje zuba, rad srca i mozga, smanjiti gubitak kose ili usporiti starenje.

Ne morate držati rigorozne dijete, niti se odricati uživanja u hrani da biste poboljšali svoje zdravlje. Dovoljno je da posvetite više pažnje tome šta jedete, ali i kada jedete.
Koje su namirnice dobre za zdravlje?

Bolji i zdraviji san

Za bolji i zdraviji san se preporučuju banane, bobičasto voće, med i badem. Pred spavanje preporučuje se izbjegavanje kafe, brze hrane, gaziranog pića i piletine.

Sporije starenje

Nekada je teško priznati da starimo. Zato, nam neke namirnice mogu pomoći da izgledamo mlađe. U svoju ishranu obavezno uvrstite jagode, ribu, avokado i koštunjave plodove. Kako biste očuvali svoj izgled, izbjegavajte veliki unos brze hrane, slatkiša i testa.

Bolji rad mozga

Žitarice, riba, orah, pasulj i zeleno povrće pospješit će rad mozga. Preporučuje se izbjegavanje pretjerane upotrebe crvenog mesa, kačkavalja, brze hrane, gaziranog pića i slatkiša.

Zdravlje zuba

Blistavi i zdravi zubi lako se mogu održavati kroz unos jabuka, šargarepe, kivija, crnog luka i mliječnih proizvoda. Ono što kvari zdravlje naših zuba su alkohol, slatkiši i gazirana pića.
Borba protiv prehlade

Vaši saveznici u borbi protiv prehlade i jačanju imuniteta su med, đumbir, citrusno voće, pileća supa i bijeli luk. Teške namirnice poput kukuruza, mliječnih proizvoda, jogurta i pržene hrane mogu usporiti oporavak.

Gubitak kose

Za zdravu i sjajnu kosu preporučuju se špinat, orah, jaja, bademovo mlijeko i sladak krompir. Sjaj kose lako se može narušiti konzumiranjem alkohola, zaslađenim pićima, brzom hranom i slatkišima.

Gubitak kilograma
Ukoliko želite da skinete višak kilograma obratite pažnju na unos jabuka, ribe, bobičastog voća, zelenog povrća i citrusa. Gubitak kilograma ne mora podrazumijevati dijetu, ali trebalo bi smanjiti unos prerađenog mesa, slatkiša, brze i pržene hrane.

Duži život

Pravilna ishrana može produžiti mladost, tvrde nutricionisti. Zato, unosite avokado, bobičasto voće, koštunjave plodove, citrusno voće i zeleno povrće. Preporučuje se izbjegavanje brze i pržene hrane, zaslađenih pića i slatkiša.