in

Nikad ne bih bio u reprezentaciji BiH, to je svjetska sramota?!

Pjanić i Džeko
Pjanić i Džeko

Vahid Halilhodžić je ovih dana boravio u domovini.

Primio je dvije nagrade pritom, od Evropskog pokreta u BiH te od Večernjeg lista koji ga je izabrao za jednog od četiri dobitnika prestižne nagrade Večernjakov pečat za osobu godine u Bosni i Hercegovini.

Pustio je Vaha i suzu prilikom svog govora, u zadnje vrijeme je prilično emotivan, dosta ga je pogodio onaj famozni otkaz na klupi Japana s kojim je izborio SP pa dobio “pedalu”.

“Preživio sam veliki šok u Japanu, emocije su još prisutne i ni dalje ne mogu shvatiti što se dogodilo. Još uvijek tražim odgovore”, kazao je Vaha u razgovoru za Fenu.

Posjet BiH iskoristio je i da popriča s aktuelnim selektorom Zmajeva, Robertom Prosinečkim.

“Nisam gledao utakmice reprezentacije pod njegovim vodstvom zbog vlastitih obaveza, ali sjedio sam s Prosinečkim i zaželio mu sreću. Neće mu biti lako, ali osjeća se poboljšanje atmosfere u najboljoj vrsti. Reprezentacija doživljava smjenu generacija, a to je normalna stvar u svijetu nogometa. Moramo se okrenuti prema mladosti, veterane ispratiti na adekvatan način. To je životni ciklus koji trebamo prihvatiti”, kaže Halilhodžić i nastavlja:

“Uloga Prosinečkog je sada da stvori momčad koja će se pokušati plasirati na EP i SP. Jedan ciklus je završen, nažalost momčad nije izborila Svjetsko prvenstvo što su svi doživjeli kao neuspjeh, a sada je na njemu da odluči s kojim igračima će ući u novi ciklus kvalifikacija. Očekuju ga kvalifikacije s novim snagama, ambicijama i idejama.”

Iskusni strateg se ne vidi tako skoro na klupi BiH. Ne samo zbog toga što je tu sad Prosinečki. Razlozi su dublji…

“Znate moje mišljenje o situaciji u ovoj državi. Ne volim o tome pričati, imao sam nekih razgovora, ali ono što se radi u BiH je sramotno i iritirajuće za svakoga ko osjeća pripadnost prema ovoj državi. Ne mogu sebe vidjeti na klupi BiH jer je politika ušla preduboko u sport”, ističe Halilhodžić.

Zmajevi dobijaju novi spektakularan stadion: Poslan službeni zahtjev bh. Savezu

Zmajevi dobijaju novi spektakularan stadion: Poslan službeni zahtjev bh. Savezu

Kolašinac

Dva slavna kluba žele dovesti Seada Kolašinca: Jedan bi transfer posebno oduševio