NIKADA ZABORAVITI Danas je najvažniji datum u historiji glavnog grada BiH, danas je Dan Grada Sarajeva

Šesti april najznačajniji je datum u historiji glavnog grada Bosne i Hercegovine. Šestog aprila 1945. godine, oslobođeno je Sarajevo.

Na ovaj isti dan, 6. aprila 1992. godine Sarajevo je opet trebalo svoje građane i patriote da ga još jednom oslobode. I opet je oslobođeno. Od početka opsade pa do 31. jula 1995. u Sarajevu je ubijeno, umrlo od gladi, hladnoće i nestalo 11.541 civila, od kojih 1.601 djece. Materijalna šteta koju je grad pretrpio tokom opsade, prije svega kroz razaranja stambenog fonda i uništenje kulturnog blaga i privrednih objekata i prometnica, je neprocjenjiva.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić u povodu Dana grada Sarajeva odali su počast i položili cvijeće na spomen-obilježje Vječna vatra, na mezarju Kovači, na spomen-obilježju ubijenoj djeci Sarajeva i na spomen-obilježju Vraca.

Članovi Predsjedništva BiH naglasili su veliki značaj 75. godišnjice oslobođenja Sarajeva od fašističke okupacije i istakli opredijeljenost za borbu protiv fašizma. Uputili su čestitke građanima povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva, s porukom da ostanu u kući kako bi zaštitili sebe i svoje sugrađane.

Polaganje cvijeća obavljeno je u skladu s preporukama epidemioloških službi uz dodatne mjere zaštite.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.