NIKADA ZABORAVITI Danas je najvažniji datum u historiji glavnog grada BiH, danas je Dan Grada Sarajeva

Vijesti

Šesti april najznačajniji je datum u historiji glavnog grada Bosne i Hercegovine. Šestog aprila 1945. godine, oslobođeno je Sarajevo.

Na ovaj isti dan, 6. aprila 1992. godine Sarajevo je opet trebalo svoje građane i patriote da ga još jednom oslobode. I opet je oslobođeno. Od početka opsade pa do 31. jula 1995. u Sarajevu je ubijeno, umrlo od gladi, hladnoće i nestalo 11.541 civila, od kojih 1.601 djece. Materijalna šteta koju je grad pretrpio tokom opsade, prije svega kroz razaranja stambenog fonda i uništenje kulturnog blaga i privrednih objekata i prometnica, je neprocjenjiva.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić u povodu Dana grada Sarajeva odali su počast i položili cvijeće na spomen-obilježje Vječna vatra, na mezarju Kovači, na spomen-obilježju ubijenoj djeci Sarajeva i na spomen-obilježju Vraca.

Članovi Predsjedništva BiH naglasili su veliki značaj 75. godišnjice oslobođenja Sarajeva od fašističke okupacije i istakli opredijeljenost za borbu protiv fašizma. Uputili su čestitke građanima povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva, s porukom da ostanu u kući kako bi zaštitili sebe i svoje sugrađane.

Polaganje cvijeća obavljeno je u skladu s preporukama epidemioloških službi uz dodatne mjere zaštite.

Leave your vote