in

NIŠTA SE VI SE NE SIKIRAJTE Šefica Kriznog štaba KS poslala građanima poruku s plaže u Turskoj

Ona je potvrdila da je na redovnom godišnjem odmoru i da je i dalje u punoj koordinaciji s kolegama iz Štaba

Aida Pilav, šefica Kriznog štaba KS, rekla je da Krizni štab Kantona Sarajevo drži pod kontrolom epidemiološku situaciju u Kantonu i da posljedni podaci pokazuju da u zadnjih pet dana dolazi do blagog pada broja novozaraženih.

Ona je potvrdila da je na redovnom godišnjem odmoru i da je i dalje u punoj koordinaciji s kolegama iz Štaba. Sutra se vraća redovnim poslovima.

– Činjenica jeste da smo imali veliki skok broja zaraženih u julu, ali u posljednjih nekoliko dana dolazi do blagog pada broja novih slučajeva. Ovdje je pitanje kako se provode mjere i naredbe i ko ih i kako poštuje. Sarajevo i dalje nema značajnih epidemioloških žarišta, kao naprimjer u Staračkim domovima, socijalnim ustanovama, što je slučaj u regionu. Ali, ljudi unutar institucija se ponašaju neodgovorno i tu su naši problemi – kaže Pilav za Avaz.

– Držimo situaciju pod kontrolom. Ali, svi se moramo ponašati odgovorno. Građani moraju biti oprezni ali i poštivati mjere. Ako se sami ne budemo odgovrno ponašali, ni zdravstvo nikome neće moći pomoći – kaže Pilav.

NAJGORE JE KADA UNESU LIMENI SANDUK: Anesteziolog iz kovid centra kaže da je prvi ulazak u karantinsku bolnicu kao scena iz horor filma

Podaci iz KCUS-a: Testirano 379 uzoraka, novozaraženih je 78, tokom noći preminule dvije osobe