NIŽE OD OVOGA NE MOŽE Tači je majstorski osramotio Dodika! Sada mu se smije cijeli BALKAN!

Predsjednik Kosova Hašim Tači neće prisustvovati Samitu o procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u BiH, jer je, kako je naveo, poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika ponižavajući zato što Kosovo nije tretirano kao druge države-učesnice.

– Unatoč volji i spremnosti da učestvujem na SEECP, ponižavajući poziv sadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH spriječio me da predstavljam Kosovo na ovom sastanku – napisao je Tači na Fejsbuku.
Prema njegovim riječima, Priština je uvek bila spremna za dobrosusjedske odnose sa BiH i za uzajamno priznavanje.

– Ali, nažalost, naša volja se neprestano zloupotrebljava, kao što je to sada slučaj sa organizacijom SEECP iz BiH. Minimum koji Kosovo zahtjeva za učešće na takvim forumima jeste jednak tretman sa drugim zemljama-učesnicama – kaže Tači.

U kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika ranije je Srni rečeno da Predsjedništvo BiH nije na SEECP pozvalo nikakvu Republiku Kosovo, koju BiH ne priznaje kao državu, nego nedefinirani subjekt Kosovo sa fus notom.

Učešće Kosova na SEECP riješeno je 2014. godine uz saglasnost svih onih učesnica koje ne priznaju Kosovo: Srbije, Grčke, Rumunije, Moldavije i BiH.
Prema tom rješenju, Kosovo se odriče svog subjektiviteta kao nezavisne države i prihvata da u SEECP uđe kao nedefinirani subjekt Kosovo, uz fus notu.

To isto prihvataju i sve druge učesnice SEECP, i one koje inače priznaju Kosovo i one koje ga ne priznaju.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.