Njemačka vojska stigla u pomoć: Italija je na koljenima

Njemačka vojska avionom će iz najpogođenije evropske zemlje prevesti šest italijanskih pacijenata sa dijagnozom COVID-19 na zapad Njemačke na liječenje

Avion njemačkih vazdušnih snaga sletio je u Bergamo na sjeveru Italije u subotu rano ujutru i trebao bi se vratiti u Köln nakon što je primio italijanske pacijente, koji će se liječiti u raznim bolnicama u regiji.

Nekoliko vlada njemačkih saveznih pokrajina ponudilo je da primi pacijente iz Italije. Neki od njih su već stigli. Njemačka je takođe preuzela neke pacijente iz teško pogođene istočne Francuske.

Njemačka ima veliki broj slučajeva zaraze korona virusom, čak 53.340, ali i relativno nisku stopu smrtnosti u odnosu na italijansku. Do sada je u Njemačkoj preminulo 399 ljudi, a njen zdravstveni sistem još uvijek nije pretrpan pacijentima koji su u teškom zdravstvenom stanju.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja korona virusa proglasila “globalnu pandemiju“.

Takođe, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije korona virusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i američku državu New York. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 28.700 ljudi, a potvrđeno je preko 615.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 175 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta Johns Hopkins.

Do sada se oporavilo više od 135.000 ljudi.