Njemački mediji: BiH, Srbija, Crna Gora, Albanija – Balkan ključa kao bure baruta!

Protestuje se u BiH, Srbiji, Albaniji, Crnoj Gori. Zajedničko im je jedno: Protest protiv korumpiranih struktura moći. O tome i sporu oko gasovoda kroz Srbiju piše današnja njemačka štampa.

“Čisti bijes i duboka frustracija natjerali su ljude na ulice. Oni protestuju protiv ‘lopova’ i ‘lažova’ i pozivaju na ‘ustanak'”, piše Süddeutsche Zeitung i naglašava da na Balkanu ključa: u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji.

“Brzo se ovim protestima koji su počeli po hladnoći i zahvatili ove zemlje dala etiketa ‘balkanskog proljeća’, ali tu nema govora o zajedničkom pokretu. Za pobunu postoje sopstveni razlozi. No, ipak ima nešto zajedničko, a to je protest protiv korumpiranih struktura moći. To je jedan vid krika odozdo, koji je na kraju usmjeren i prema Brusselsu gdje se pregovara o ulasku zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Srbija

Najveću snagu izgleda da imaju demonstracije u najvećoj zemlji Zapadnog Balkana. U Srbiji koja broji sedam miliona stanovnika već od decembra jednom nedjeljno na ulice izlaze hiljade ljudi. Povod je bio napad na jednog opozicionog političara.

Protest protiv političkog nasilja u zemlji usmjeren je na predsjednika Aleksandra Vučića kojem se predbacuje potkopavanje demokratije i pravne države. Moto protesta – ‘jedan od pet miliona’ – skovao je takoreći sam predsjednik kada je nakon prvih demonstracija izjavio da će ignorisati zahtjeve čak i ako na ulice izađe pet miliona ljudi.

Protestuje se svake subote i to u međuvremenu ne samo u glavnom gradu Beogradu već i u mnogim drugim gradovima. Pokretu koji nose uglavnom mladi, pridružila se i opozicija i kao znak podrške od sredine februara bojkotuje rad parlamenta.

Crna Gora

U Crnoj Gori se protestni pokret zapalio zbog jednog od brojnih slučajeva korupcije.

Jedan biznismen je u januaru objavio video snimak kao dokaz da je dao mito u vrijednosti 97.000 evra jednom partijskom protivnku Mila Đukanovića, koji skoro bez prekida vlada zemljom tri decenije. Sada se na ulicama traži Đukanovićeva ostavka. Moto protesta je ‘97.000 – odupri se’.

Albanija

U Albaniji su krajem prošle godine na ulice izašli studenti zbog povećanja školarina. No, fokus protesta se veoma brzo proširio zbog široko rasprostranjenog siromaštva i političkih interesa opozicije.

Zahtjeva se ostavka socijalističkog premijera Edija Rame, čijoj se vladi predbacuje korupcija i veze sa organizovanim kriminalom. Tokom protesta uvijek iznova dolazi do nasilja. Kada su sredinom februara pokušali upad u sjedište premijera desetine ljudi su povrijeđene.

BiH

U Banjoj Luci, drugom najvećem gradu BiH, već skoro godinu dana formirao se protestni pokret zbog nasilne smrti 21-godišnjeg Davida Dragičevića. Njegov otac optužuje ‘mafiju’ koja je u sprezi sa policijom i politikom pa sve do Milorada Dodika.