in ,

Norveška: Banjalučanin Mladen Veletić napravio ono što samo rijetki uspiju

Mladen Veletić
Mladen Veletić

Banjalučanin Mladen Veletić sa 29 godina odbranio je doktorsku disertaciju na Norveškom univerzitetu za nauku i tehnologiju u Trondheimu, a u disertaciji povezao je medicinu i elektrotehniku, te se nada da će njegovo teorijsko rješenje imati i praktičnu primjenu.

Fantastične vijesti: Bh. reprezentativac seli u Italiju i pravi transfer života

Odbranom doktorske disertacije postao je najmlađi doktor nauka Elektrotehničkog fakulteta (ETF) Univerziteta u u Banjaluci. Njegove doktorske studije realizovane su u okviru programa NORBAS u kojem su učestvovali Univezitet u Banjaluci, Nišu i norveškom Trondheimu. Veletić je doktorat paralelno pripremao na Univerizitetu u Banjaluci i Trondheimu. Prethodno se školovao u Banjaluci gdje je završio osnovne i postiplomske studije na ETF-u, gdje je zaposlen kao saradnik u nastavi od 2011. godine.

“Tema je dosta specifična, u slobodnom prevodu bi glasila ‘Neuronska komunikacija kao koncept za prenos podataka u nano mrežama’. Radi se o interdisciplinarnoj oblasti gdje sam znanja stečena na studijama elektrotehnike primjenio u medicinske svrhe jednim dijelom, a jedan dio rezultata je primjenjiv i u elektrotehnici”, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Mladen Veletić.

Primjena elektrotehnike u medicini

Prema njegovim riječima spoju elektrotehnike i medicine naučnici širom svijeta se sve više i više okreću.

“Imate Stiva Jobsa koji je sedamdesetih godina rekao da nastaje digitalno doba i bio je jedan od prvih koji su predvidjeli razvoj digitalnog društva. Neposredno 2011. godine prije smrti je rekao da najveća dostignuća u 21 vijeku treba da budu na presjeku biologije i tehnologije, na neki način medicine i elektrotehnike”, rekao je Veletić.

Dodao je da elektrotehnika već dugo ima primjenu u medicini, a da u društvu očekuju naprednija i bolja rješenja u pogledu dijagnostike i terapije raznih bolesti.

“Koliko smo mi daleko ili nismo nije baš jednostavno odgovoriti. Mnoge druge razvijenije države ne rade ove stvari koje smo mi radili. Nismo radili praktične stvari, radili smo samo na teorijskim osnovama nekih budućih praktičnih rješenja. Ono što je sigurno da mi ovdje kao naučnici imamo potencijal da se bavimo svi i svačim i to dokazuju mnogi sa našeg univerziteta, prvenstveno mislim na svoje najvbliže saradnike sa ETF-a. Vidjećemo šta nosi budućnost i kakve mogućnosti imamo mi ovdje za potencijalnu implementaciju tih rezultata ne samo mojih nego i mnogih drugih kreiranih na ETF u okviru svih oblasti istraživanja”, rekao je Veletić.

PRATITE SVE VIJESTI IZ BH. DIJASPORE NA NAŠEM FACEBOOK

Ilustracija, taksi

Kakav bezobrazluk u Sarajevu: Pogledajte šta taksisti rade turistima

Čevljanovići

Video: Pogledajte kako je bilo danas na Čevljanovićima – dosad neviđeno!