in

Nova istraživanja otkrila: Jedan od prvih simptoma koronavirusa bi mogla biti dijareja

Nova istraživanja sugeriraju da bi gastrointestinalni simptomi mogli biti prvi znakovi zaraze koronavirusom, a jedan od njih je i dijareja.

Nedavno objavljena studija u časopisu The American Journal of Gastroenterology, ispitala je bolesnike s lakšim simptomima koronavirusa.

“U nekim slučajevima, probavni simptomi, posebno dijareja, mogu biti početni simptom koronavirusa, kasnije se mogu pojaviti i respiratorni simptomi i temperatura”, napisali su istraživači.

Autori su rekli da bi pojava gastrointestinalnih simptoma kod osoba koje su možda došle u kontakt s pacijentom pozitivnim na koronavirus treba razmotriti mogućnost da su zaražene. Nepoznavanje ovih simptoma u ranoj fazi može dovesti do nenamjernog širenja bolesti.

Studija je analizirala simptome 206 pacijenata s blagim slučajevima koronavirusa u bolnici Union, u Wuhanu. Od 117 bolesnika sa gastrointestinalnim simptomima, oko 19,4 posto imalo je dijareju kao prvi simptom virusa korona.

Ostali pacijenti imali su problema s dijarejom deset dana poslije pojave respiratornih simptoma.

“Koronavirus nije samo kašalj. Naravno najveća fokusiranost je na plućima jer uzrokuju smrt, ali ovaj virus može napasti i u crijevni sistem”, rekao je dr. Brennan Spiegel, koautor ovog istraživanja.

Ove osobe u naredna tri mjeseca u FBiH neće morati otplaćivati kredite

UPOZORENJE Ako ste dobili poziv s broja +882… NE ODGOVARAJTE