Novalić je uhapšen, ali šta to znači za Federaciju? Evo ko bi mogao voditi Vladu FBiH!

Nakon hapšenja premijera FBiH Fadila Novalića (SDA) kojeg Tužilaštvo BiH tretira kao jednog od osumnjičenih u aferi “Respiratori” postavilo se pitanje ko će voditi Federalnu vladu.

S tim u vezi treba naglasiti da je Novalić još jučer tek usmeno ovlastio zamjenicu premijera i ministricu finansija FBiH Jelku Milićević (HDZ) da predsjedava sjednicom Vlade što je ona odbila tražeći pismenu punomoć.

Međutim, potrebno je napomenuti da nije Milićević jedina u poziciji da mijenja premijera u njegovom odustvu. To prema zakonu može učiniti i drugi zamjenik premijera, Vesko Drljača (SBB), koji je ministar za rad i socijalnu politiku FBiH.

Naime, prema članu 10. Zakona o Vladi FBiH “zamjenik premijera zamjenjuje premijera u slučaju njegove odsutnosti ili u drugim slučajevima kada premijer nije u mogućnosti da obavlja dužnost, kao i u slučaju upražnjenja mjesta premijera, dok novi premijer ne preuzme dužnost. Premijer, u okviru svojih ovlaštenja, može pojedina ovlaštenja prenijeti na zamjenika premijera”.

Ova informacija je utoliko interesantnija, ako se uzmu u obzir poruke iz SDA da se radi o dobro smišljenoj i koordiniranoj akciji da HDZ preuzme kontrolu unutar Vlade i nad životom ljudi u Federaciji.

Prema navedenom zakonskom rješenju, barem kada je riječ o predsjedavanju Vlade FBiH, to se neće desiti ukoliko Novalić ovlasti Drljaču da bude na čelu Vlade.

Također, SDA sa svoji 5 ministara uz SBB-ovih 4, imala bi većinu u odnosu na šest HDZ-ovih ministara.

S druge, pak, strane, ukoliko bi izostao Novalićev potez da pismeno ovlasti, primjerice, Drljaču na potezu će biti predsjednik FBiH Marinko Čavara (HDZ) koji bi onda u tom slučaju zasigurno ovlasti stranačku kolegicu Milićević da bude na čelu Vlade u odusutnosti Fadila Novalića.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.