in

Novalić: Trebalo je neko vrijeme da se snađemo, sad se može reći i da funkcionira

“Prvo da kažem, trebalo je neko vrijeme da se snađemo”

Gost današnjeg Dnevnika na O kanal televiziji je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, sa kojim smo razgovarali o brojnim temama, između ostalog i inicijativi Saveza samostalnih sindikata BiH za izmjene Zakona o radu Federacije i o konkretnim potezima Vlade FBiH po pitanju reformi javnih preduzeća i brojnim drugim temama.

Novalić je govorio i o zdravstvenom sistemu koji je opterećen, ponegdje i obezglavljen što su najviše na svojoj koži osjetili građani tokom pandemije. Nezadovoljstvo pružanjem, odnosno nepružanjem usluga postalo je dio svakodnevnice.

– Prvo da kažem, trebalo je neko vrijeme da se snađemo. Sad se može reći i da to funkcionira. Da smo imali ovaj broj zaraženih na početku kolabirali bi, naš zdravstveni sektor. Reći ću vam podatke. U prva dva i po mjeseca dok je Vlada FBiH nametala pravila mi smo imali ukupno 1.080 zaraženih i 39 mrtvih. Kad smo digli rampu i rekli nije to više stanje nesreće bilo je 83 neizlječena. Danas, dva i pol mjeseca nakon toga kada je to prešlo na niže nivoe vlasti imamo 12 puta više zaraženih – rekao je Novalić.

Dodao je da su se pokazale slabosti na putu pacijenta.

– Pokazalo se da primarni pa i sekundarni sektor veoma slabo želi pristupiti problemu.  Sad se to sve sredilo. Primili su teret i oni na svoja leđa i sada to nosimo nekako. Inače ova pandemija je pokazala da se moramo pripremiti za takve situacije. Očigledno je da nije zadnja – zaključuje Novalić.

Cijeli razgovor gledajte u 18:20 na O kanal televiziji.

 

 

Albanska lista u Crnoj Gori traži izvinjenje od Dritana Abazovića: “Takvo ponašanje nije korektno…”

Vučić između Dodika i Palmera: Nove prijetnje po BiH…