Miljacka

Novi nevjerovatni detalji utapanja dva mladića u Sarajevu: Brat stradalog Mulića otkrio šta se krije u pozadini slučaja

Vijesti

Armin Mulić, za čijim se bratom Aldinom (28) četvrti dan traga nakon što je upao u Miljacku u sarajevskom naselju Dolac-Malta kada se skupa s prijateljem Irhanom Fočom Nanetom utopio, za list Avaz dao je potresnu ispovijest.

Njegova priča je isprepletena detaljima dramatične potrage za tijelom njegovog brata, koja je otkrila sve manjkavosti naših spasilačkih službi, uz neizvjesnost porodice te njegovo ogromno razočarenje u prijatelje koje je doživio.

Izdaja prijatelja

Armin nam je otkrio da njegovi prijatelji koji su se kobne večeri zatekli na obali Miljacke nisu učinili ništa da bi njegovog brata spriječili da uđe u rijeku.

”Nijedna izjava mojih drugova koji su bili tu se ne slaže. Nisam priželjkivao niko da skače za njim u smrt. Ali, nikada mi neće biti jasno da, kada imaš čovjeka u rukama, pogriješio je prvi put, bio je pripit, valjao se i htio da skoči u rijeku, ubaciš ga u kafić… Kako takvog čovjeka možeš da pustiš i metar od sebe, to mi ne ide u glavu. Jer taj čovjek u pripitom stanju nije pri svijesti. On je davao naznake da će nešto uraditi”, kazao nam je očajni Armin.

U nastavku razgovora on nam je kazao da se kao čovjek šokirao kada je pogledao snimak videonadzora i shvatio šta se zapravo kobne večeri desilo.

”Imali su šansu da spase ova dva života. Nisu razmišljali, nego su igrali igrice, što sam vidio na videonadzoru. Nije moment da ih prozovem imenom i prezimenom, ali oni znaju ko su! Među njima i jedan gospodin inspektor policije koji je sjedio s njima, eto kakvi su. On je jedan od tih mojih starih drugova, za koje sam mislio da su mi prijatelji. Ne dao Allah nikome, ovo što ima u Bosni i Hercegovini, to nema nigdje. Od svih njih mog brata je pokušao spasiti mladić koji je u mom kafiću radio za plaću i on je moj brat, kako drugo da ga nazovem”, pojašnjava Mulić.

Minimalne šanse

S druge strane, Mulić je kazao da je zadovoljan jučerašnjom reakcijom Civilne zaštite.

”Ogromna je razlika u odnosu na njihovu reakciju od jučer (prekjučer, op. a.). Danas (jučer) je značajan broj ljudi uključen u potragu uz podršku navijača FK Sarajevo i Željezničar, naše porodice i volontera. Hodam s njima rame uz rame. I sada mi je krivo, jer da je ovakva organizacija bila odmah u roku od četiri sata od pada u rijeku, sve bi bilo drugačije, moj brat bi odmah bio pronađen. U 2.30 je dojavljeno, na videonadzoru sam vidio i zatekao policiju da se pojavila za četiri minute, ali svi su stajali i posmatrali, kao i vatrogasci”, kaže Mulić.

Zakasnjela reakcija

Mulić je objašnjenje potražio i od direktora CZFBiH Fahrudina Solaka.

”Gospodin Solak mi je rekao da je on dobio dojavu tek u šest sati ujutro. Šta se radilo do tog perioda… Meni nije jasno. Prvi put su u vodu ušli u devet sati. To je ogromna vremenska distanca. Sve to dokazujem mojim videonadzorom. Sve je manje i manje nade da će pronaći mog brata. To sve sada zavisi od Allaha dragog, on ga jedini može naći. Da je ovakva potraga bila odmah, 100 posto bi ih našli. Nema teoretske šanse da se to ne bi desilo”, rekao je Mulić.

Pogled u vodu

”Pitajte policiju gdje su oni. Vidio sam samo šest kombija koji su parkirani ispred moje radnje. Oni gledaju u vodu. Zadovoljan sam samo ulogom Civilne zaštite, a ostalih tu nema. Angažirao sam privatno žirokoptere koji lete iznad Miljacke i Bosne. Angažirao sam i raftere s čamcima”, tvrdi Mulić.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.