NOVO POSTROJAVANJE TERORISTA U VIŠEGRADU Ovog puta nisu četnici, ali nisu ništa bolji

Vihor rata je Viktora Zaplatina vodio kroz Bosnu i Hercegovinu. Krvavi trag njegovog zločina ostao je u Višegradu, Prači, Sarajevu, Goraždu…

Viktor Zaplatin, bivši ruski plaćenik, kozački general danas je u uniformi paradirao Višegradom, bio je glavna zvijezda na obilježavanju Dana ruskih plaćenika.
Kako je moguće da se ovaj opasni pravoslavni terorista i ruski plaćenik slobodno šepuri po Bosni i Hercegovini?
Istraživač ratnih zločina Aziz Tafro je u svojoj knjizi “Ruski i grčki plaćenici u ratu u Bosni i Hercegovini” opisao je zločine Viktora Zaplatina i drugih ruskih dobrovoljaca tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Viktor Zaplatin je svoje ruke prvi put okrvavio u ratnom sukobu u Abhaziji 1992. godine, gdje je bio komandant Kozačkog polueskadrona. Poslije ranjavanja u Abhaziji vratio se u Moskvu gdje se sastao s predstavnikom tzv. srpske opštine Višegrad koji ga je mobilisao da za novac ratuje u Republici Bosni i Hercegovini.

Sa kozacima Viktor dolazi u Višegrad gdje organizuju Prvi kozački polueskadron. Među njegovim saborcima našli su se iskusni borci koji su ratovali u Pridnjestrovlju, Nagornom Karabahu,Čečeniji. Odmah po dolasku počinje krvavi pohod Viktora Zaplatina po Višegradu. Prvo su u grupama od 10 do 15 ljudi vršili borbeno patroliranje, učestvovali u “važnim” operacijama, zauzimanju sela Tvrtkovići, napadima na Goražde. Iza njih je ostajala smrt i spaljena zemlja.

Vihor rata je Viktora Zaplatina vodio kroz Bosnu i Hercegovinu. Krvavi trag njegovog zločina ostao je u Višegradu, Prači, Sarajevu, Goraždu.
Po povratku u Rusku Federaciju Viktor Zaplatin aktivno se uključuje u kozačke paravojne foremacije gdje dobiva čin pukovnika, a ubrzo postaje i ataman Moskovskog gradskog kozačkog društva.
Viktor nikad nije prekinuo veze sa Republikom Srpskom niti aktivnosti na prostorima Bosne i Hercegovine. Na Vidovdan 28. juna 2013. godine delegacija od 6 ruskih plaćenika, bivših učesnika u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, i 15 članova porodica poginulih ruskih plaćenika posjetila je predsjednika RS-a Milorada Dodika. Svečani prijem imao je i radni karakter, riješene su penzije za porodice poginulih ruskih plaćenika i teže ranjinih pravoslavnih retorista.

Pukovnik Viktor Zaplatin sa ostalim ruskim plaćenicima zločinca Radovana Karađića predvođeni Igorom Vsevolodović Girkinom (Ruki: И́горь Все́володович Ги́ркин) odnosno Igorom Ivanovićem Strelkovom (Ruski: И́горь Ива́нович Стрелко́в) (obzirom da ovo lice ima više imena) organizuje pobunu u Ukrajini gdje postaje komandant pogranične vojske Luganska – okupirani teritorij Ukrajine.

Aktivnosti ovog pravoslavnog teroriste i ruskog plaćenika, kozačkog pukovnika i Vikrota Zaplatina nastavljaju se u Bosni i Hercegovini i 2014. godine. Viktor napušta Ukrajinsko ratiše i na Vidovdan 28. juna 2014. godine dolazi na obilježavanje stogodišnjice Sarajevskog atentata. “U pratnji dvojice Srba Zaplatin prusustvuje svečanostima bez imalo griženje savjsti i straha što boravi u gradu na koji je cijelu 1994. godinu pucao iz snajpera sa položaja na Jevrejskom groblju”.

Po odlasku iz Sarajeva kao odgovor na obilježavanje stogodišnjice Sarajevskog atentata pukovnik Viktor Zaplatin za medije je izjavio:

“Smatram da je Dejtonski sporazum istorijski nepravedan. On ograničava Republiku Srpsku u mnogim pravima. Ona nema ni armiju, ni punomoćja na međunarodnoj sceni. Osim toga, suočavamo se sa jednostranim tretiranjem događaja iz 90-ih godina, neobjektivnim odnosom prema Srbima i u Haškom tribunalu. Sve to omogućava da se tvrdi da je ocjena tih događaja na međunarodnom nivou u mnogome nepravedna. Srpski se narod branio, međutim, to tretiraju kao separatizam i ratne zločine. Mislim da je nezavisnost Republike Rrpske neizbježna. Srpski narod mora da sam odlučuje o svojoj sudbini. Veoma je važno da je za Srbe prijateljstvo s Rusijom uvijek prvostepeno. Moramo biti svjesni toga i pomagati im na sve moguće načine”.
Nakon neposrednog komandnog aganžmana u ratu u Ukrajini Viktor Zaplatin se angažuje na poslovima mobilizacije srpskih dobrovoljaca za rat u Ukrajini. Njegovi pohodi po Bosni i Hercegovini se nastavljaju. Ovaj opasni terorista svake godine dolazi u našu zemlju na obilježavanje zvaničnog praznika “Dana Ruskih dobrovljaca Republike Srpske” na svečanost upriličenu u Višegradu.

“Dobrovoljački odred došao je na teritoriju Višegrada 31. decembra ili za Novu godinu ‘93. Zahvaljujući aktivnostima višegradske brigade i naših odreda koji su djelovali u sastavu ove brigade odbranili smo Višegrad. Na ovaj način smo pomogli bratskom, srpskom narodu od strane ruskog naroda i kozačkih odreda”, kazao je danas Viktor Zaplatin, jedan od komandanata ruskih dobrovoljaca.