Obavijest za Bošnjake u Oslu

Svakog utorka ovog polugodišta nastavljamo sa druženjem u okrilju Kur’ana časnog gdje ćemo posvetimo jedan sahat u hefti izučavanju Kur’ana i promišljanju o njegovim ajetima. Uz to obavezno klanjamo jedan od namaskih vaktova u džematu i družimo se razgovarajući o vjerskim i duhovnim temama, saopšteno je iz Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj.

”Sedmična halka Kur’ana je zaživjela još 2009 godine s ciljem da se promoviše učenje Kur’ana ne samo kao jednog velikog ibadeta u islamu nego kao životnog pristupa učenju i izučavanju te pomjeranju naših granici znanja o Knjizi i Božijem govoru.

Organizovanje ovakvog načina izučavanja Kur’ana i druženja u njegovom okrilju su proistekli iz izreke našeg voljenog poslanika, Muhammeda a.s. u kojoj se kaže: „Kada god se okupi grupa ljudi u nekoj Allahovoj kući radi učenja i proučavanja Kur’ana na njih se spusti smirenost, obaspe ih milost, okruže ih meleki i Allah ih spomene kod onih koji su kod njega.“ (Hadis bilježi Muslim) A svima nam je potrebno učenje i proučavanje, smirenost i milost, te okruženje bezgriješnih nuranijskih bića i Božija pažnja”, navedeno je iz Osla.

Metodološki, Halka časnoga Kur’ana ima za cilj da nastavi obučavati svršenike kursa Uvoda u arapsko pismo i da pomogne svima onima koji već znaju učiti Kur’an da čuvaju i osvježe svoju vezu sa Allahovom objavom.

Halka će se u ovom polugodištu dakle obavljati utorkom od 18h

Program se fokusira na tri oblasti koje se mogu označiti skraćenicom „TRI T“, što znači Tedžvid: pravilno učenje Kur’ana; Terdžema: prevod Kur’ana, i Tefsir: tumačenje Kur’ana.

Od početka Halke do sada, ovakvom metodom smo proučili dva džuza Kur’ana a ovog utorka počinjemo sa trećim ako Bog da. U sljedećem periodu očekujemo završavanje sure El-Bekare koja je najduža sura u Kur’anu. U historijskim izvorima se spominje da je Omer ibn El-Khattab učio suru El-Bekare punih devet godina što svakako nije ni kratak period niti lahak zadatak. Zato molim dragog Allaha dž.š. da i mi na Halki završimo ovu suru u tom “Omerovom devetogodišnjem periodu”.

Halka će se u ovom polugodištu dakle obavljati utorkom od 18.00 ako Bog da sve do početka mubarek mjeseca ramazana. Pošto je mjesec ramazan mjesec Kur’ana časnog onda je ovo dobra da se pripremimo za ramazanske mukabele i učenje Kur’ana, saopšteno je.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.