Obistinilo se nevjerovatno predviđanje bosanskog čuda od djeteta: Mladi meteorolog Nedim Sladić skoro u minutu pogodio kada će širom BiH početi padati snijeg!

Pred naše krajeve u narednim satima premješta se frontalni sistem koji će usloviti promjenu vjetra sa jugozapadnog na sjeverni smjer i s kojim će početi pritjecati sve hladniji zrak sa sjeverozapada kontinenta.

Tako da nas večeras iza 20 sati u većem dijelu bosanskih područja, očekuje prelazak kiše u susnježicu i snijeg, koji u početku po višoj temperaturi može biti i u obliku tzv. “krpa” (pahulja većeg prečnika), izuzev područja Krajine gdje je snijeg moguć u narednih 3 do 4 sata, s obzirom da hladni front je zahvatio spomenuto područje.

Piše: Nedim Sladić, meteorolog amater

Uzimajući u obzir da je nastupio mjesec decembar, snijeg za nizije Bosne i Hercegovine i nije neko veliko iznenađenje, a s obzirom na to da mu je prvo padanje u prosjeku početkom novembra u centralnoj Bosni, ove godine kasni za tačno jedan mjesec.

Do idućeg jutra stvorit će se tanji snježni pokrivač, no kako stvari stoje neće biti veći od 7 centimetara u nizinama, dok se na planinama očekuje lokalno taloženje i iznad 10 cm novog snijega.

Dakle, ništa neuobičajeno i nesvakidašnje, a čak možemo reći da je ovaj prodor tipičniji za april nego za decembar mjesec, s obzirom na to da neće donijeti veću i dugotrajniju snježnu idilu.

Vezani tekst: Pogledajte prizore sa lica mjesta: Veliko nevrijeme stiglo u BiH, snijeg okovao ulice!

Prolaskom fronte vrijedi napomenuti da će prolazno zapuhati pojačan vjetar sjevernog smjera, a u Hercegovini umjereno pojačana bura.

Sutra, nakon prolaska fronte, vrijeme će se postepeno smiriti, najprije na zapadu, a do kraja dana i u ostatku zemlje, kako će ojačati ogranak anticiklone iz centralne Europe s kojim će doći do razvedravanja, pa nas u srijedu i četvrtak očekuje stabilizacija vremenskih prilika, ali i dosta hladna jutra.

Sutrašnje jutarnje temperature se kreću od -3 do 2, na planinama i do -6, a u Hercegovini od 5 do 10, dok maksimalne dnevne se kreću od -1 do 4, a na jugu bez bitnije promjene u odnosu na jutarnje sate.

Razvedravanje i snijeg na tlu te bezvjetrica u Bosni pogodovat će brzom hlađenju zraka, pa se stoga u srijedu ujutro, kada se nebo razvedri, temperature zraka u Bosni spuštaju i do -10 °C, i uglavnom se kreću od -10 do -4, na vrhu Bjelašnice može pasti i do -13, dok se na jugu zemlje temperature penju do 4 stepena, a dnevna od -2 do 5, na jugu od 6 do 11 °C.

Slično vrijeme prognozira se i u četvrtak, ali će već tada početi polako da struji i topliji zrak sa jugozapada pa će jutarnje i dnevne temperature zraka biti više nego u srijedu – prenio je N1.