Obistinilo se nevjerovatno predviđanje bosanskog čuda od djeteta: Mladi meteorolog Nedim Sladić skoro u minutu pogodio kada će širom BiH početi padati snijeg!

Pred naše krajeve u narednim satima premješta se frontalni sistem koji će usloviti promjenu vjetra sa jugozapadnog na sjeverni smjer i s kojim će početi pritjecati sve hladniji zrak sa sjeverozapada kontinenta.

Tako da nas večeras iza 20 sati u većem dijelu bosanskih područja, očekuje prelazak kiše u susnježicu i snijeg, koji u početku po višoj temperaturi može biti i u obliku tzv. “krpa” (pahulja većeg prečnika), izuzev područja Krajine gdje je snijeg moguć u narednih 3 do 4 sata, s obzirom da hladni front je zahvatio spomenuto područje.

Piše: Nedim Sladić, meteorolog amater

Uzimajući u obzir da je nastupio mjesec decembar, snijeg za nizije Bosne i Hercegovine i nije neko veliko iznenađenje, a s obzirom na to da mu je prvo padanje u prosjeku početkom novembra u centralnoj Bosni, ove godine kasni za tačno jedan mjesec.

Do idućeg jutra stvorit će se tanji snježni pokrivač, no kako stvari stoje neće biti veći od 7 centimetara u nizinama, dok se na planinama očekuje lokalno taloženje i iznad 10 cm novog snijega.

Dakle, ništa neuobičajeno i nesvakidašnje, a čak možemo reći da je ovaj prodor tipičniji za april nego za decembar mjesec, s obzirom na to da neće donijeti veću i dugotrajniju snježnu idilu.

Vezani tekst: Pogledajte prizore sa lica mjesta: Veliko nevrijeme stiglo u BiH, snijeg okovao ulice!

Prolaskom fronte vrijedi napomenuti da će prolazno zapuhati pojačan vjetar sjevernog smjera, a u Hercegovini umjereno pojačana bura.

Sutra, nakon prolaska fronte, vrijeme će se postepeno smiriti, najprije na zapadu, a do kraja dana i u ostatku zemlje, kako će ojačati ogranak anticiklone iz centralne Europe s kojim će doći do razvedravanja, pa nas u srijedu i četvrtak očekuje stabilizacija vremenskih prilika, ali i dosta hladna jutra.

Sutrašnje jutarnje temperature se kreću od -3 do 2, na planinama i do -6, a u Hercegovini od 5 do 10, dok maksimalne dnevne se kreću od -1 do 4, a na jugu bez bitnije promjene u odnosu na jutarnje sate.

Razvedravanje i snijeg na tlu te bezvjetrica u Bosni pogodovat će brzom hlađenju zraka, pa se stoga u srijedu ujutro, kada se nebo razvedri, temperature zraka u Bosni spuštaju i do -10 °C, i uglavnom se kreću od -10 do -4, na vrhu Bjelašnice može pasti i do -13, dok se na jugu zemlje temperature penju do 4 stepena, a dnevna od -2 do 5, na jugu od 6 do 11 °C.

Slično vrijeme prognozira se i u četvrtak, ali će već tada početi polako da struji i topliji zrak sa jugozapada pa će jutarnje i dnevne temperature zraka biti više nego u srijedu – prenio je N1.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.