Bundestag, Njemačka, Pixabay

Objavljen izvještaj njemačkih špijuna o stanju u Bosni i Hercegovini

Posljednje Vijesti

Njemačka obavještajna služba BND nema konkretne indicije o jačanju islamističkih tendencija u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, navodi se u odgovorima na 30 pitanja poslanika Ljevice u Bundestagu.

U odgovorima na upitnik pod nazivom “Radikalni islam u Bosni i Hercegovini i na Kosovu”, Vlada Njemačke poručila je da u BiH i na Kosovu i dalje vlada liberalno poimanje islama te kako ništa ne ukazuje da bi se to uskoro moglo promijeniti.

Na pitanje poslanika Ljevice da li je istina da se proteklih nekoliko godina ni iz jedne evropske zemlje nije priključio toliki broj boraca oružanim grupama kao iz BiH, Vlada odgovara da to po, njenom saznanju, nije slučaj.

”Ne može se isključiti potencijalna prijetnja koja dolazi od pojedinaca ili frakcija sa islamističke scene u toj zemlji”, navodi se u odgovorima njemačke vlade, prenosi Al Jazeera.

Kada je u pitanju broj stranih direktnih investicija proteklih godina u BiH i na Kosovu, Vlada je izvukla podatke centralnih banaka tih zemalja.

Podaci ukazuju da su se kompanije iz Saudijske Arabije, kada je u pitanju BiH, u proteklih pet godina tri puta našle na listi stranih direktnih investicija: 2013. i 2016. godine je Saudijska Arabija bila na osmom mjestu po pitanju direktnih investicija, dok je u periodu od januara do septembra 2017. bila na trećem mjestu.

Što se tiče Kosova, Saudijske Arabije u proteklih pet godina uopće nema među vodećim ulagačima u toj zemlji.

Odgovorima na upitnik Ljevice Vlada Njemačke je demantirala izvještaje pojedinih medija, analitičara i političara koji konstantno pokušavaju ukazati na “rastuće islamističke prijetnje” na Balkanu, a pogotovo u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.